Privredno društvo "Nikola Tesla" trebalo bi početkom septembra sklopiti ugovor za serijsku proizvodnju komponenti za električni automobil na pet godina čime bi, u prvoj fazi, bio obezbijeđen posao u vrijednosti od 100 miliona evra, a u drugoj od 250 miliona evra, rekao je Srni direktor ovog društva Dragan Vučetić.

pogon bileca tekstilna industrija

"Imamo prijedlog ugovora za idućih pet godina za serijsku proizvodnju tih komponenti u Republici Srposkoj i za dio montaže, što znači da smo nakon godinu dana mukotrpnog rada, u saradnji sa domaćim preduzećima, uspjeli naći odgovarajuće partnere, zadovoljili stroge uslove kvaliteta njemačke industrije i time napravili veliki korak u industrijalizaciji Republike Srpske", naglasio je Vučetić.

On je dodao da je ovo preduzeće pokazalo da može postići kvalitet koji je tražio njemački partner.

Govoreći o tekstilnim pogonima Privrednog društva "Nikola Tesla", Vučetić je rekao da se konstantno radi na obučavanju radne snage, jer je ona najvažniji faktor.

"U septembru ćemo pokazati da smo uspješno pregurali prag rentabilnosti i da tekstilna proizvodnja može i kod nas biti produktivna ako se postavi pravilno sa modernim i produktivnim mašinama, dobro obučenim radnicima i uspostavljenim kontaktom sa stranim partnerom", istakao je Vučetić, dodavši da je to "Nikola Tesla" već pokazao u Bileći.

On je naveo da su za tekstilne pogone u Trebinju i LJubinju obezbijeđene investicije, te preuzeti prvi operativni koraci. "Radimo na prevazilaženju administrativnih barijera, a potom će se krenuti u renoviranje objekata i s obukom rada na mašinama", pojasnio je Vučetić.

Prema njegovim riječima, u Mrkonjić Gradu postoje povoljni preduslovi za brzo pokretanje proizvodnje, jer postoji kadar, a nakon analize biće poznato kada se može krenuti sa obukom radnika i proizvodnjom.

Vučetić smatra da i u Novom Gradu i u Doboju postoji mogućnost da se uz malo napora organizuje tekstilna proizvodnja za još nekoliko stotina radnika.