Proteklih dana gosti crkvene opštine Stari Grad na Belavisti u Herceg Novom su bili članovi Crkveno-varoškog hora „Sveti Sava“ iz Lučana.

crkveno varoski hor sveti sava nastupio u herceg novom

Koncertom na Belavisti i učešćem u večernjoj službi u crkvi Svetog Arhangela Mihaila u subotu, odnosno dan kasnije na jutarnjoj službi u crkvi Svetog Fjodora Ušakova u ruskoj crkvi na Savini, Lučanci su predstavili svoj rad Novaljanima i njihovim gostima. Jednoipočasovni nastup djevojaka i mladića, pod dirigentskom palicom Dimitrija Ilića, protekao je u programu duhovnih i svetovnih pjesama koje su prisutne podsjetile na duh pravoslavlja i zajedništva naroda koji ide stazama Svetog Save čije ime nosi ovaj mladi hor koji je osnovan 2000. godine.

Na koncertu su izvedeni: „Očena naš“ od Josifa Marinkovića, „Gospoda i vladika“, „Sjati bože“ od Čajkovskog, kao i deveta rukovet Stevana Mokranjca sa pjesmama iz Crne Gore „Poljem se vije“ „Oj zor delija“... Članovi hora su zatim otpjevali pjesme negotinskog kraja o Hajduk Veljku jer će ovaj hor predstavljati Srbiju na Mokranjčevim danima.

„Predstavili smo svoj rad i svoje mogućnosti. Čuli ste dio programa koji ćemo izvesti i na Mokranjčevim susretima. Posebno smo ponosni na tu pjesmu o Hajduk Veljku koji je prije 200 godina poginuo i koji je simbol Negotinske krajine“, rekao je dirigent Ilić za TrebinjeLive i dodao da hor na okupu drži entuzijazam i ljubav za horskim pjevanjem.

Zadovoljni su boravkom u Herceg Novom te su, iako su na odmoru, vrijeme iskoristili za vježbanje kako bi spremno dočekali Mokranjčeve dane.

Hor je do sada imao više nastupa, a prema riječima Gordane Gašović – predsjednice hora, velika porodica je složna i sve funkcioniše u najboljem redu. „Ovoga puta samo smo gosti Herceg Novog, a žao nam je što nismo u mogućnosti da gostujemo u Trebinju. Ali ono što je sigurno na putu za Srbiju posjetićemo Dučićevu Gračanicu“, rekla je Gašović.