Proslavljeni srpski teniser Novak Đoković izjavio je da je patrijarh srpski Pavle njegov veliki uzor i da iz njegovih misli i života crpi snagu da bude čovječan i otvoren prema svakom čovjeku.

novak djokovic i dalje prvi na atp listi

"Upokojeni patrijarh Pavle ostavio nam je nauk da čovek treba biti skroman i da ostane otvorenog uma prema svim ljudima na svetu. Nije važno ko je u pitanju ili kakve je uspehe u životu ostvario. Čoveka treba da merite prema njegovom ponašanju", rekao je Đoković za američki list "Njujorker".

On je konstatovao da je patrijarh Pavle jedan od najvećih ljudi koje je Srbija ikada imala i američkim čitaocima prenio neke od poznatih detalja iz patrijarhovog skromnog, zemnog života.

"Jedan mu je dečak tako rekao da ima sve petice i da je uspešan u školi. Patrijarh mu je na to odgovorio: 'To je lepo, čestitam ti. Ali, nisu ocene to što te čini čovekom, već tvoje ponašanje'", naveo je Đoković.

On je dodao da nastoji da se rukovodi savjetima patrijarha i da ih primjeni u životu.

Kao posebno dragocjeno iskustvo Đoković je naveo svoj boravak u srpskom manastiru Hilandar na Svetoj Gori i pri tome američke čitaoce upoznao o istoriji ove velike svetinje.

"Sa ocem i stricem sam 2009. godine izvesno vreme bio na Hilandaru. Ceo dan smo provodili u molitvama, šetali smo, pomagali bratiji manastira u njihovim poslovima. Jeli smo dva puta dnevno, u šest ujutro i u šest po podne. To iskustvo mi je pomoglo da se vratim svojim korenima i samome sebi", zaključio je Đoković.