U Dubrovnik je ove nedjelje s brodovima na kružnim krstarenjima Mediteranom doputovalo šest brodova s 15.954 putnika i oko 7.500 članova.

dubrovnik kruzeri

Broj putnika i posade zajedno čini više od trećine stanovnika Dubrovnika, a istovremeno taj broj posjetilaca dnevni je rekord ovogodišnje turističke sezone i ukazuje na još nekoliko vrlo zanimljivih podataka.

Naime, potrošnja cruising- turista u Dubrovniku je 35-45 eura što znači da su samo danas turisti pri obilasku Grada u kafićima, restoranima i trgovinama potrošili u rasponu od 458.390 do 690.930 eura. Ako se tome doda i potrošnja dijela posade koja svaki put takođe izađe s broda, tada je dnevni efekt turističke potrošnje u svakom slučaju veči od 700.000 eura!

Inače, zbog najave iznenadnih udara vjetra brodovi su preusmjereni u luku Gruž jer se nisu mogli usidriti ispred stare gradske luke. Tako veliki broj putnika izazvao je velike gužve u gradu, a posebno u staroj jezgri Grada gdje su ulazak regulisali redari ali i policija. Ipak, sve je prošle kako treba i bez incidenata, a gradske vlasti razmišljaju kako ubuduće izbjeći ovakve "incidentne situacije" kada je preopterećena postojeća komunalna infrastruktura.

Recimo i to da će samo ovog mjeseca Dubrovnik s kruzerima posjetiti 168.236 putnika ili 7 posto više nego isti mjesec 2012. godine kada je, tokom cijele godine u Dubrovnik doplovilo 648 kruzera s nešto više od milion putnika kojih će ove godine biti još i više.