Radovi na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa „Agrokop“ trebalo bi da budu završeni do kraja januara 2014. godine, rekao je to za TrebinjeLive Ljubiša Macić, predstavnik Udruženju kupaca stambeno-poslovnog kompleksa „Agrokop“ Trebinje. zgrade agrokop trebinje Radove na izgradnji ovog kompleksa počelo je GP „Neimarstvo“ u oktobru 2008. godine, a prvi stanovi su avansno uplaćeni na početku 2007. godine. Radovi su trajali svega dva mjeseca, te su prekinuti u decembru 2008. godine, a kupci 101 stana i oko 30-ak poslovnih objekata sve do prošle godine su čekali na konačan početak izgradnje. Oni su do oktobra 2008. godine „Neimarstvu“ uplatili preko 9,5 miliona konvertibilnih maraka. Prema riječima Macića prvi projekat kompleksa je bio takav da ga se nijedan grad u svijetu ne bio postidio, ali je od samog početka imao određene probleme. Do promjene projekta je došlo 2007. godine kada se utvrdilo da je sadašnja upravna zgrada preduzeća „Agrokop“ pod zaštitom države, i pristupilo se izradi novog projekta po kome se sada radi.

prvobitni projekat agrokop trebinje Prvobitni projekat

Tek tada nastaju problemi kupaca, kada se samo nakon dva mjeseca obustavljaju radovi zbog nedostatka finansijskih sredstava, a zatim su uslijedila i obećanja o obezbijeđivanju sredstava iz raznih fondova, a u posljednje vrijeme se kao izvor novca spominjala i Libija. Kasnije se ispostavlja da od toga nema ništa, ali se dolazi i do saznaja da je zemlja i objekat pod hipotekom. „Uskoro dobijamo informaciju da banka ulazi u razgovore sa veliki brojem biznismena u cilju da se projekat nastavi. A nas kupce bi, da je tako ispalo, preuzelo ’Neimarstvo’, te ne bi imali nikva prava na svoje već plaćene stanove“, kaže Macić i dodaje da su kupci 2011. godine osnovali Udruženje kupaca, te da su tim aktom postali jedan od najjačih faktora u cijeloj priči. „Krećemo da radimo. Imamo kontakte sa bankom i ’Neimarstvom’, uz želju da se naši stanovi izgrade. Trebalo nam je godinu i po dana da to sve sredimo, i na kraju smo objedinili zemlju i projekat u jedno“, ističe Macić.

Bolji dani za kupce stižu odlukom Opštine Trebinje da se na kompleks dozvoli izgradnja još jednog sprata, a kako kaže Macić, veliku zahvalnost duguju Branku Tupanjcu koji je uložio svoj autoritet. stambeno poslovni kompleks agrokop trebinje radovi Sredinom 2012. godine projekat nastavlja „Plans Global INC BiH“ iz Zvornika pod uslovom da se kupcima daju već plaćeni stanovi, poslovni prostori, garaže, podrumi, a da neprodato ponude tržištu. Intenzivni radovi kreću 8. oktobra 2012. godine, a izvođač je „MD-Perić kompani“ iz Bijeljine. I kadu su svi mislili da je napokon krenulo kako treba te da će u svoje stanove useliti nakon pet godina čekanja, MD-Perić napušta gradilište sredinom marta 2013. godine. Nakon toga uslijedila je pauza od četrdesetak dana, a to je, kako kaže Macić, za sve kupce bilo gore nego 2008. godine. Ima, kaže on, i kupaca koji su umrli čekajući svoje stanove, ali i onih koji ne mogu nahraniti svoju djecu jer vraćaju kredite i plaćaju kirije. „Vlasnik 'Neimarstva' i univerzitetski profesor, Mato Uljarević, kojem smo mi dali blizu 10 miliona maraka, nijednog trenutka nije pokazao nikakvu želju da sarađuje i nastavljao je da priča bajke“, kaže Macić.

Ovako bi trebao da izgleda kompleks Ovako bi trebalo da izgleda kompleks "Agrokop"

Radovi su ponovo nastavljeni krajem aprila tekuće godine. Investitor ostaje isti, a izvođač radova je konzorcijum koji predvodi „Elif gradnja“ iz Gradačca sa svojim podizvođačima. Radovi od tada teku nesmetano, a krajnji rok je januar 2014. god., a radnici pokušavaju da to završe do kraja decembra i da stanari praznike dočekaju u svojim stanovima. stambeno poslovni kompleks agrokop trebinje radovi