Počela rekonstrukcija odjeljenja za liječenje tuberkuloze u Trebinju

Izvor: Glas Srpske Foto: bolnicatrebinje.com
TREBINJELIVE 22. 08. 2013. - 10:12h

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Razvojni program UN /UNDP/ započeli su rekonstrukciju odjeljenja za plućne bolesti i kontrolu tuberkuloze u Univerzitetskoj bolnici Foča i Bolnici Trebinje, koja će biti završena do početka septembra.

plucno odjeljenje opste bolnice Trebinje

Iz UNDP-a je saopšteno da će rekonstrukcije odjeljenja omogućiti unapređenje kvaliteta postojećih kapaciteta, u skladu sa preporučenim mjerama kontrole infekcije i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Ovim se obezbjeđuje unapređenje uslova hospitalizacije pacijenata, kao i kvalitetniji uslovi rada zdravstvenih radnika, koji su posebno izloženi opasnosti od infekcije.

Rekonstrukcija će biti realizovana u okviru projekta „Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u BiH“, koji finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

U septembru će započeti i rekonstrukcija Odjeljenja za plućne bolesti u Opštoj bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju i radovi na uspostavljanju Odjeljenja za tretman multirezistentne tuberkuloze pri Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka.

Prema zvaničnim podacima objavljenim u izvještaju SZO, u BiH je u 2011. godini bilo 1.360 oboljelih od tuberkuloze.

Iste godine, stopa novooboljelih na 100.000 stanovnika /incidenca/ iznosila je 49 i konstantno je u padu od 1990. godine, kao rezultat boljeg obuhvata ranom dijagnostikom i tretmanom, te uspostavljanja mjera kontrole širenja tuberkulozne infekcije.

Prema istom izvoru, 2011. godine su zabilježena tri slučaja oboljelih od multirezistetne tuberkuloze.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja