Da je sport najbolji ambasador jedne zemlje ili čak više zemalja gdje čovjek živi bezbroj je dokaza.

marko bubanja dzudo medalja Marko Bubanja, Svetozar Mustur i Balša Sinanović

To je nedavno na Majamiju, u SAD-u, dokazao i mladi Novljanin Marko Bubanja takmičeći se za austrijsku džudo reprezentaciju na Svjetskom kadetskom prvenstvu. Za tri dana, koliko je takmičenje trajalo, mladi takmičar je stigao do svog, kako kaže, do sada najdražeg uspjeha, trećeg mjesta na Svjetskom kupu za kadete. Poslije prošlogodišnjeg uspjeha u Baru kada je bio drugi u Evropi mladom Novljaninu, koji živi na relaciji Herceg Novi-Beč, ovo je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Rezultate i medalje na drugim turnirima širom Evrope i svijeta on više i ne broji.

Poslije svjetske bronze stigao je u Herceg Novi da sa svojim drugarima i prijateljima proslavi još jedan svoj uspjeh. Sa njim je i crnogorski reprezentativac Balša Sinanović iz Podgorice koji je takođe bio na ovom takmičenju, a kad se rezultati zbrajaju Bubanja ne zaboravlja ni svog trenera u Crnoj Gori Svetozara Mustura, prvog džudo radnika Herceg Novog.

„Ovakva takmičenja su uvijek teška i neizvjesna. Na putu do ove medalje u kategoriji do 93 kilograma najteže mi je bilo upravo u prvom kolu kada sam za rivala imao Ivana Đukanovića takmičara iz Srbije. Poslije toga u drugom kolu sam imao za protivnika rivala iz Australije, zatim sam pobijedio Meksikanca i Nijemca, a izgubio od borca iz Holandije“, kaže Bubanja i dodaje da je za treće mjesto pobijedio takmičara iz Izraela.

Takmičenje je bilo veoma kvalitetno i naporno, a Novljanin je dio priprema uradio u Igalu, a dio na džudo kampu u Trebinju. Osvajanjem ove medalje Marko se plasirao na Svjetsku džudo olimpijadu koja će se iduće godine održati u Kini.

Džudo trenira od pete godine, a, kako kaže, zadovoljan je što dio priprema realizuje u Igalu. On dodaje da bi, iako je član reprezentacije Austrije, volio nastupati za Crnu Goru. „Ako u Crnoj Gori dobijem uslove koje mi sada daje Austrijska federacija, nosio bih dres svoje zemlje jer su ipak ovdje rođeni moji roditelji, a i ja sam“, zaključio je Marko Bubanja u izjavi za TrebinjeLive.

Jedan od prvih trenera Marka Bubanje je Svetozar Mustur, koji kaže da bi volio da Marka vidi u crnogorskoj reprezentaciji, jer bi, između ostalog, Crna Gora dobila borca sa velikim mogućnostima. Naravno, ističe Mustur, za to treba stvoriti adekvatne uslove.