Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je izgradnja istočne obilaznice, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Trebinju, neizvjesna, jer gradska administracija nije riješila imovinsko-pravne odnose.

milorad dodik

"Problem je u imovinsko-pravnim odnosima koje gradska administracija nije riješila. Vidim da se tamo ljudi bune i protestuju. Najvjerovatnije da će izgradnja obilaznice biti obustavljena. Grad je dužan da riješi imovinsko-pravne odnose", istakao je predsjednik Dodik.

On je napomenuo da postoje i druge prepreke zbog kojih su mještani proteklih dana protestovali.

"Neka svako uradi svoj dio posla i neće biti nikavih problema. Srpska je pokazala sposobnost i odradila svoj dio posla. Sada i gradska administracija mora pokazati sposobnost da završi svoj dio posla", naglasio je Dodik.

Istočna obilaznica u Trebinju počela je da se gradi u septembru 2012. godine, a grad je preuzeo obavezu da uradi plansku I projektnu dokumentaciju, te riješi imovinsko-pravne odnose.

Predviđene su tri faze gradnje ove dionice čija bi ukupna dužina trebalo da bude oko tri kilometra. U prvoj fazi, čiji se radovi privode kraju, ugovorena je izgradnja 1.050 metara trase obilaznice.

Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, neizvjesno je da li će biti nastavljeni radovi u drugoj fazi koja obuhvata gradnju puta od bivše zgrade "Novoteksa" do tunela, dok je u trećoj fazi, koja je i najteža, predviđena rekonstrukcija mosta i tunela.

Gradnjom istočne obilaznice mještani ulice Geljev most su ostali bez izlaza na magistralni put, pa su prethodnih dana u više navrata protestovali i tražili razgovore sa gradskim čelnicima.

Nakon nekoliko blokada ulice, nadležni su im ponudili rješenje, koje je, kako kažu mještani, daleko od zadovoljavajućeg, ali su ga prihvatili da bi imali bilo kakav pristup kućama.

Izgradnjom istočne obilaznice bio bi spojen put za Dubrovnik i Nikšić, kroz tunel u naselju Police, preko starog željezničkog mosta, niz poligon u naselju Gorica i sav teretni saobraćaj bio bi izmješten iz centra grada.

Početkom 2010. godine izgrađena je južna zaobilaznica, koja spaja puteve za Mostar i Dubrovnik, odnosno Dubrovnik, Nikšić i Bileću.

Za dosadašnje radove na gradskoj obilaznici utrošeno je oko 10 miliona KM, od čega je oko sedam miliona KM obezbijedila Vlada Republike Srpske.