Rušenjem objekata u krugu nekadašnje kasarne „Orjenski bataljon“ kompanija „Azmont“  je  i zvanično počela investiciju vrijednu 500 miliona evra, kojom počinje izgradnju prvog „One and Only“ rizorta u Evropi.

ekipa Azmonta

Građevinski radovi povjereni su kompaniji „Alek Montenegro“ koja je predstavnik džoint venčer organizacije koju  čine „Bemaks“ iz Crne Gore i „Alek Dubai  - Al Jaber LEGT Engineering & Contracting“.

Predstavnik „Alek Montenegra“ Aleksandar Mijajlović je kazao da su veoma ponosni što rade sa jednom od najrespektabilnijih građevinskih firmi u svijetu. „Ovaj rad je  velika čast ali i nevjerovatna odgovornost. Mi smo apsolutno spremni i uradićemo sve da projekat teče  po planu. Sa pripremnim radovima počeli smo 11 dana prije predviđenog roka, a za rušenje je predviđeno 80 objekata“, rekao je Mijajlović i napomenuo da će kulturno-istorijske spomenike rekonstruisati.

On je dodao da radovi neće remetiti turističku sezonu koja je inače na izmaku, kao i da će u zenitu poslova biti angažovano oko 6.000 ljudi, većinom iz Crne Gore i regiona.

Džejms Vilson,  koji je  direktor ovog projekta, izrazio je posebno zadovoljstvo što su radovi počeli samo četiri mjeseca nakon priče o ovom  projektu. „Opština Herceg Novi i Vlada Crne Gore učinili su sve kako bi mogli da započnemo investiciju prije predviđenog roka. Gradnja ovog rizorta planirana je 33 mjeseca“, rekao je Vilson. On je za narednu subotu najavio javnu  aukciju stvari koje su ostale iza vojske, te da će sva sredstva biti utrošena u humanitarne svrhe za djecu sa posebnim potrebama.

rusenje u Kumboru

Podsjećamo, projekat u Kumboru predviđa izgradnju prvog “One&Only” hotela u Evropi sa 110 luksuznih soba, apartmana, vila i spa centra koji će se prostirati na 3.000 kvadrata. Planirana je izgradnja marine sa 250 vezova za jedrenjake i brodove dužine od 12 do 70 metara, malih naselja na samoj obali, zatim velikog kompleksa za organizaciju konferencija i banketa, korporativnog smještaja, teniske akademije. U kompleksu će se naći i domaći i međunarodni restorani i barovi, bulevari, plažni i kantri klubovi, luksuzne vile, park, botanička bašta.

Prvobitno planirana investicija od 250 miliona povećana je na 500 miliona evra, dok su rokovi za gradnju sa osam godina skraćeni na minimalnih 33 mjeseca. Ukupna površina  zemljišta u Kumboru iznosi 241.695 m2, a Vlada CG je sa azerbejdžanskom kompanijom „Sokar“ sklopila ugovor o zakupu na 90 godina.