U samom centru Trebinja, neposredno uz Stari Grad, Trebinjcima i gostima prijeti ekološka zaraza.

Da je to tako potvrđuju i fotografije na kojima se mogu primjetiti velike količine smeća, ustajala voda od koje se širi neugodan miris, nužde što od ljudi, tako i od životinja, zarasle zidine i prostor oko njih. Teško je zamisliti nešto ovako u samom centru grada, a građani koje smo zatekli kažu da se godinama na ovim mjestima skuplja smeće, narkomani i nekulturni građani koji samo čekaju da se olakšaju. Svoje nezadovoljstvo iskazuju i prema Gradskoj upravi i Komunalnom preduzeću, jer, kako kažu, nisu učinili ništa kako bi ovo spriječili.  Do izlaska na rijeku nema rasvjete, travnjak sa strane je zarastao, a ono što je košeno prije par mjeseci i dalje stoji na jednoj velikoj gomili. Bruka i sramota grada kulture i turizma nastavljena je i ispod mosta "Iva Andrića", gdje se, takođe, ne može opstati od smeća i neugodnih mirisa.

Da je to tako potvrđuju i fotografije na kojima se mogu primjetiti velike količine smeća, ustajala voda od koje se širi neugodan miris, nužde što od ljudi, tako i od životinja, zarasle zidine i prostor oko njih. Teško je zamisliti nešto ovako u samom centru grada, a građani koje smo zatekli kažu da se godinama na ovim mjestima skuplja smeće, narkomani i nekulturni građani koji samo čekaju da se olakšaju. Svoje nezadovoljstvo iskazuju i prema Gradskoj upravi i Komunalnom preduzeću, jer, kako kažu, nisu učinili ništa kako bi ovo spriječili.

Do izlaska na rijeku nema rasvjete, travnjak sa strane je zarastao, a ono što je košeno prije par mjeseci i dalje stoji na jednoj velikoj gomili. Bruka i sramota grada kulture i turizma nastavljena je i ispod mosta "Iva Andrića", gdje se, takođe, ne može opstati od smeća i neugodnih mirisa.

smece vandalizam trebinje (7)

Gradske vlasti stalno se hvale kako je učinjeno ovo, kako će se uraditi ono, a one osnovne stvari nisu u mogućnosti da urade. Ne trebaju velike pare da se taj dio grad uredi, da se trava, bršljan, smeće i ostale stvari uklone. U krajnjem slučaju, to se može srediti i za jedan dan, ali izgleda da nekome nije u interesu da to uradi u ovom gradu. A kome, vrijeme će pokazati!

Gradske zidine su nedavno očišćene, i to je za pohvalu, ali šta sa ostatkom i onim dijelom koji gleda prema rijeci. Ko je za to odgovoran? Nije lijepo da nam turisti bježe, možda sa najljepših mjesta u gradu, zbog lošeg održavanja. Isto je stanje i na lokaciji gdje je sinoć pjevala jedna grupa Trebinjaca ispraćajući lituju kroz grad. I tu je sve zaraslo i puno smeća.

smece vandalizam trebinje (23)

Građani su ogorčeni nečistoćom i neodržavanjem pojedinih dijelova grada, i napominju da ništa bolja situacija nije ni na periferiji gdje komunalci rijetko zalaze. Pojedinci nam često pišu i upozoravaju na divlje deponije kod Obodine, na putu za Rapti, prema Dubrovniku, a žale se i na sve veće količine plastične ambalaže u rijeci Trebišnjici.

smece vandalizam trebinje (21)

Nadamo se da će nadležni za uklanjanje ovog otpada brzo reagovati, a ne bi bilo loše da iste površine vatrogasci saperu.