U prvoj polovini 2013. godine u svijetu je poginulo 40 novinara dok su obavljali svoje zadatke, a tek treba razjasniti stradanje još 27 medijskih radnika, saopštio je Međunarodni institut za bezbjednost medija /INSI/.

novinari

Novinari često stradaju zbog rada na otkrivanju kriminala i korupcije, a najopasnija zemlja za medijske poslove je Sirija, u kojoj je poginulo osam novinara. Oni su u građanskom ratu u ovoj zemlji na meti državnih snaga i pobunjenika.

Sirija je bila najopasnija za novinare i u 2012. godini, kada je u prvoj polovini godine poginulo 70 medijskih radnika, navodi se u izvještaju.

Direkttor Instituta Hana Storm saopštila je da od početka godine nije izvršeno nijedno hapšenje povodom ubistava novinara.

Od početka godine, šest novinara i pripadnika medijskog osoblja poginulo je u Indiji. U Brazilu su ubijeni jedan radijski novinar i kolumnista koji je pisao o korupciji, kao i fotograf koji je sarađivao sa jednim od njih.

Novinari su stalno ugroženi i u Pakistanu, gdje ih je ubijeno pet od početka godine, usljed konstantnih okršaja između islamskih militanata i pripadnika snaga bezbjednosti.

Sa sličnim problemima suočeni su i medijski radnici u Somaliji. Oni su često na meti militantne grupe Al šebab, koja sarađuje sa Al kaidom.