Grupi sportista iz Republike Srpske će u četvrtak, 22. avgusta, u Beogradu biti uručeni pasoši Srbije, u prisustvu premijera Srpske Željke Cvijanović i ministra porodice, omladine i sporta Srpske Nade Tešanović, izjavio je Srni državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Srbije Nenad Borovčanin.

aleksandra samardzic

On je naveo da će pasoše za 10 sportista iz Republike Srpske uručiti premijer Srbije Ivica Dačić.

Prema njegovim riječima, sportisti Srpske su već stigli u Beograd, sutra će imati testiranje u Republičkom zavodu za sport Srbije u Beogradu, a upoznaće i kapacitete za trening.

"Nije samo cilj dodela pasoša, nego da se napravi kompletna saradnja sporta Srbije i Srpske", rekao je Borovčanin.

Državljanstva Srbije su prije nekoliko dana odobrena za 10 najboljih sportista Republike Srpske, čime će oni dobiti mogućnost da postanu reprezentativci Srbije i da na sportskim takmičenjima nastupaju za Srbiju.

Prema ranijim najavama, državljanstvo Srbije trebalo bi da dobiju Denis Marjanović /kik-boks/, Darko Savić /kajak-kanu/, Biljana Cvijanović /atletika/, Velibor Manjić /rukomet/, Darija Kitić /streljaštvo/, Miljana Antonić /stoni tenis/, Maja Stojković /tekvondo/, Žana Novaković /skijanje/, Aleksandra Samardžić /džudo/ i Sandro Poletan /kik-boks, boks/.

Srbija i Srpska imaju potpisan Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, koji predviđa i mogućnost dvojnog državljanstva.