Svetom liturgijom u Sabornom hramu u Trebinju jutros je počelo obilježavanje krsne slave hrama i Grada Trebinja. Svetu liturgiju su služili episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije uz sasluženje sveštenstva Eparhije. slava grada trebinja sveto preobrazenje (5)

Svetoj liturgiji su prisustvovali, između ostalih, gradonačelnik Slavko Vučurević, ministar prosvjete i kulture u Vladi Srpske Goran Mutabžija, ministar pravde Srbije Nikola Selaković, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga...

Nakon liturgije osveštano je grožđe, te prelomljen slavski kolač. Vladika Grigorije je u svojoj besjedi istakao da nema nikoga ko ne osjeća da je ovdje Bog. "Dao nam je da živimo u Hercegovini. Dao nam je da živimo u mjestu kao što je rajsko mjesto", rekao je vladika i dodao da je velika čast i slava biti na ovom događaju.

slava grada trebinja sveto preobrazenje (6)

"Evo priznajem, najgori od svih sam ja. I neka onaj posljednji koji me kritikuje samo jednom pogleda u sebe, a ne samo da gleda mene. Biće lakše i njemu i meni", rekao je vladika Grigorije i poručio narodu da mora izdržati na putu svetog Save i svetog Vasilija.

On je podsjetio da je pet godina bio "pljuvan i klevetan" od Federalne televizije, a šest od, kako je naveo, neke televizije koja sigurno nije srpska. Takođe, rekao je vladika Grigorije, pripisivano mu je i da pripada nekim političkim partijama.

"Crna je ta partija i crn je taj vladika ako pripada nekoj partija, a crna je i ona partija koja gleda samo partijskim očima. Mnogo je šire gledanje Hristovim očima i očima Svetog Vasilija. Zato ne ponižavajte sebe pljujući vladiku hercegovačkog. Mene nekako razdvojite i pljujte, mene lično, imate i zašto, ali ne igrajte se sa vladikom hercegovačkim, jer nema ništa svetije u Hercegovini od tog trona koji je uspostavio Sveti Sava i na kome je sjedio Sveti Vasilije i Sveti Petar", naglasio je vladika Grigorije.
Vladika zahumsko-hercegovački i primorski rekao je da je zbog "mnogo rana i pljuvanja" mislio da neće biti u Trebinju naredne četiri godine, ali da je, ipak, odlučio drugačije. "Kada sam vidio da plaču oni dobri, a znam da bi likovali zli, odlučio sam da ću biti u ovom gradu, ali i u Mostaru, Nevesinju, Bileći i gdje god bude trebalo i nigdje neću odlaziti iz Hercegovine", istakao je vladika Grigorije.

Ističući da je sve prolazno, a da su samo ljubav i dobrota vječni, vladika Grigorije je naglasio da crkveni velikodostojnici u crkvi i Eparhiji pokušavaju da čine dobra djela.  "Ali, kada krenemo da činimo neko dobro djelo onda ustane hiljade i hiljade protiv, jer svi gledaju iz svoje persprektive - ja sam lopov, pa mora da je i on", rekao je vladika Grigorije.
U nastavku je priređena trpeza ljubavi i kulturno-umjetnički program.

slava grada trebinja sveto preobrazenje (2)

slava grada trebinja sveto preobrazenje (4)

slava grada trebinja sveto preobrazenje (8)