Međunarodna regata u kajaku "Trebinje 2013" održana je danas na vodama Trebišnjice 12-ti put zaredom. Učestvovalo je 6 ekipa sa preko 60 takmičara iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

takmicenje kajak trebinje

Organizovano je ukupno 19 utrka, a učesnici su se takmičili u disciplinama K-1 500 metara i K-1 1 000 matara, K-2 200 metara, u ženskoj i muškoj kategoriji.

Organizator regate je klub domaćin, kajakaški kluba „Trebišnjica“ iz Trebinja, čiji predsjednik, Petar Pantović, smatra da je Trebinje idealan grad za bavljenje ovim sportom.

„Trebinje je jedinstven grad s obzirom na klimu i vodene potencijale, pa tako zimi ovdje na pripreme dolaze reprezentacije iz Srbije i Hrvatske. Imamo vrhunske uslove, samo nam nedostaje malo podrške lokalnih organa“, kaže Pantović za eTrafiku.

U regati je učestvovala i ekipa iz Runovaca u Hrvatskoj, a njihov trener, Ante Lešina rekao nam je da su drugi put u Trebinju i da se da će dolaziti mnogo narednih godina.

„Moja ekipa broji 11 članova. Bez obzira na rezultate, uvijek ćemo rado opet doći u Trebinje. Takmičenje ne bi bilo takmičenje ako se ne nadamo nekim nagradama. Prošle godine smo bili treći, i bilo bi lijepo da i ove godine osvojimo neku nagradu“, kaže Lešina.

Trener kajakaškog kluba „Morača“ iz Podgorice, Goran Furundžić, rekao nam je da je sa svojom ekipom peti put u Trebinju, i da im je svaki put sve ljepše. Do sada su ovdje osvojili dosta nagrada a njihove kajakašice i kajakaši veoma su zadovoljni organizacijom trke i rado dolaze ovdje.

„Gostoprimstvo ovdje je odlično kao i uslovi za ovaj sport. Mi inače treniramo na Morači koja je jedna brza voda, i teško nam je da se naviknemo na mirnu vodu nakon brzaka. To su dvije različite tehnike i različiti kajaci. Danas smo došli danas malo ranije da se pripremimo, i nadamo se da će sve biti kako treba“, kaže Furunžić.

Ekipno prvo mjesto zauzela je ekipa iz Imotskog "Mračaj", drugo mjesto "Žepče 550", a treće mjesto klub domaćin "Trebišnjica". Kada su u pitanju medalje kajakaša iz Trebinja istaknute rezultate ostvarili su Milović Nikola i Kurtović Petar osvojivši drugo mjesto u kategoriji mlađi juniori K-2 500 metara, Radovan Kandić i Rastko Sorajić osvojili su treće mjesto u kategoriji seniori K-2 500 metara. Treće mjesto u kategoriji mlađi kadeti K-2 500 metara osvojili su Ratković Mato i Dervišević Nikola.

U žiriju za izbor najboljih su vođe svih ekipa učesnica, a najbolje ekipa osvaja pehar.

I pored odličnih uslova za bavljenje kajakaštvom u Trebinju, Grad još uvijek nema sluha za ovaj sport pa su članovi domaćeg kluba „Trebišnjica“ prinuđeni da se samostalno bore za razvoj ovog sporta u njihovom gradu