Koncertima u Ulcinju, Baru, manastiru Podmaine, Herceg Novom i sinoć u Nikšiću, kao gost Mitropolije crnogorsko-primorske, nastupio je Nebojša Mastilović član grupe „Pirg“, te predstavio svoj prvi samostalni disk „Sjajne srpske zvezde“.

nebojsa mastilovic

Nastupom na Belavisti u Herceg Novom prisutni su mogli da čuju Mastilovića kako uz gitaru izvodi svoje numere. U svom nastupu, ovaj Hercegovac koji živi i radi u Beogradu, izmamio je brojne aplauze jer su se u njegovom nastupu čuli stihovi deset numera za koje je sam radio tekstove i muziku. Ređale su se pjesme: „Zemaljski prestali“, „Nebeske krune“, zatim pjesma po kojoj cijeli disk nosi ime „Sjajne srpske zvezde“, „U Studenici, „Zemlja koja raste“ „Oj Srbijo, Božji dome“, „Šta će ostati iza nas“ , „Krst na vrhu Srbije“, „Pesma Vaznesenjskoj crkvi“.

Materijal je nastao prije nekih pola godine i pojavio se početkom avgusta, i ovo je njegov prvi autorski CD. Većina ljudi zna za njega po grupi „Pirg“ gdje je, pored oca jereja Aleksandra Arsenijevića, jedan od članova ove grupe koja postoji od 2000. godine. „Slušalac može da čuje i frulu i kavak , gitaru i violinu. Tako da je malo širi koncept i to daje priliku za malo širi krug publike i odnosi se na muziku koja govori o našem identitetu, o pravoslavlju“, kaže Mastilović i dodaje da je i dalje aktivan u grupi „Pirg“.

Na njegovom prvom samostalnom CD-u ima deset numera, a nove pjesme i nastupe širom Crne Gore publika je odlično primila. „Svuda smo se osjećali lijepo. Kada takav prijem čovjek doživi onda mu nije teško što se pomučio da nešo uradi i stvori. I onda shvati da su svi ti napori imali smisla“.

Nebojšini korijeni, po očevoj strani, su iz Hercegovine. Njegov djed Novak je rodom iz Gacka, i jedan je od svjedoka zločina ustaša 1941. godine u Koritima. Dio djedovih priča, dio tog poniženja, ali i dio hrišćanskog u držanju nevinih žrtava našao se i u njegovim stihovima, posebno u pjesmama „Oj Srbijo, Božji dome“ i „Nebo koje pamti“. „Neka ostane zabilježeno  i neka se zna, možda je i to odgovor na moju pjesmu sa ovog diska 'Šta će ostati iza nas’“,  zaključio je u priči za TrebinjeLive Nebojša Mastilović.