Ljetna pozornica hercegnovske Kanli kule sinoć je bila u znaku humanizma i crveno bele boje.

trebinjske delije u herceg novom

Delije iz Herceg Novog, potpomognute svojim kolegama iz Beograda, organizovale su veliki humanitarni koncert gdje su sva prikupljena sredstva namijenjena za obnovu manastira svetog Mihaila kod Prizrena. U programu, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, nastupili su pjevačko recitatorska grupa „Kosovski božuri“ iz Prištine koju je osnovala poznata glumica i humanitarni radnik Ivana Žigon. Da veče bude nezaboravno pobrinula se poznata pjevačica Jelena Tomašević iz Beograda, crkveni hor „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Kumbora, kao i članovi KUD „Sloga“ iz Đenovića i „Ilija Kišić“ iz Zelenike.

U ime organizatora skup je pozdravio Miloš-Mića Konjević jedan od vođa „delija“ u Herceg Novom kazavši: „Poštovani Novljani i gosti hvala Vi što ste došli da podržite akciju obnove manastira svetog Arhangela Mihaila kod Prizrena, zadužbinu cara Dušana. Ovo je jedanaesti po redu koncert za naše Kosovo i Metohiju u organizaciji „delija“, a jedinstven po tome što je prvi put na prostoru Crne Gore i Boke“. On je dodao da čvrsto vjeruje da je ovo početak jedne misije i tradicije, te da će se i u budućnosti okupljati.

Konjević se zahvalio sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske na pomoći, te brojnim sponzorima i pokroviteljima. „I ovog puta hvala našim Novljanima ali i svoj braći i sestrama Hercegovine, zatim gostima sa Kosova i Metohije i svim srpskim krajevima, a da se složimo, ujedinimo i ugradimo sebe u veliku Dušanovu zadužbinu“.

Koncert je započeo pjesmom „Onamo onamo“ i „Vostani Serbie“.

ivana zigon herceg novi

Delijama se zahvalila Ivana Žigon kazaši: „Hvala Vam 'delije' što nas okupljate i što nas snažite u ovo vrijeme, i što nam dajete snagu da istrajemo u našim humanitarnim akcijama. Hvala Vi što ste uspjeli da organizujete ovakav skup i ovu atmosferu“.

U programu su se ređale pjesme Ranka Đinovića, Ivane Stević, a kazivani su i odlomci tekstova o Kosovu i Metohiji Antonija Đurića .

U atmosferi kosovskog zavjeta uklopio se veličanstven nastup Jelene Tomašević koja je pozdravila "delije" i zahvalila im što su organizovali „ovakvu manifestaciju i što ste u ovolikom broju stigli da svi zajedno uveličamo ovaj događaj“.

Veče je završeno bakljadom, pjesmom „Kosovski božuri", recitovanjem stihova "Daću ti zlato, daću ti biser, ali samo jedno ti neću dati - moje Kosovo sveto“. Tu je bila i kultna pjesma “Vidovdan“ kao i poruka svim političarima regiona „Kosovo je srce Srbije“.

baklljada humanitarno vece delija herceg novi

Pored "delija" Herceg Novog sinoć su na Kanli kuli bile i „delije“ iz Trebinja i Kotora, kao i iz drugih mjesta Boke i Crne Gore.

Dejan Mandić trebinjske delije