Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, danas je posjetio najjužniji grad Srpske i tom prilikom građanima, Gradu Trebinju i sveštenstvu Sabornog hrama čestitao krsnu slavu, Sveto Preobraženje Gospodnje.

milorad dodik

„Trebinje je jedan od gradova u Republici Srpskoj koji ima značajno mjesto i strateški položaj, a pogotovo imajući u vidu ono što radi Eparhija i vladika, a sa stanovišta promocije tradicionalnih vrijednosti“, rekao je Dodik i dodao da će u Trebinju ostati do sutra.

Predsjednik je, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, istakao da je RS "neželjeno" dijete Međunarodne zajednice u Dejtonu i da su svi pregovori i zahtjevi koji dolaze, prije svega, iz Sarajeva, usmjereni ka smanjivanju moći same Republike Srpske. „Kao njen predsjednik vidim da su, u nastojanju političkog Sarajeva, uvijek zahtjevi koji se tiču na nadležnosti Republike“, rekao je Dodik i dodao da je sadašnja vlast pokazala sposobnost da se odupre svemu tome, te da će nastojati na još većem jačanju Srpske.

Predsjednik je iskoristio i priliku da kratko prokomentariše snimanje filma Emira Kusturice, Na mliječnom putu“. „Mislim da je Emir Kusturica učinio veliki poklon ovome gradu i Republici Srpskoj. Gradu koji ga nije baš najbolje prihvatio u nekim ranijim periodima, a to govori o veličini Emira Kusturice“, rekao je predsjednik i dodao da je lično svjedok da Kusturica nesumnjivo voli Trebinje. Dodik je napomenuo da je zahvalan Kusturici što je baš izabrao Trebinje za glavnu destinaciju snimanja filma.

dodik u posjeti trebinju

Govoreći o tzv. zabrani oružja i ljudstva od strane Željka Komšića, Dodik je rekao „da o tome ne odlučuje on već Predsjedništvo, a ovo što je lajao Izetbegović o Kusturici govori o njihovom nivou. Oni mogu da govore samo u ime sebe, ali ne i u ime BiH, jer ona nije njihova, a naša će biti onoliko koliko mi hoćemo i dokle hoćemo“.

U slučaju istočne obilaznice, predsjednik Dodik je rekao da je gradska administracija dužna da riješi imovinske odnose, što u ovom slučaju nije učinjeno.“Republika je pokazala svoju sposobnost da to radi, ali Opština mora pokazati svoju sposobnost da riješi svoj dio obaveza“, zaključio je u izjavi za medije predsjednik RS Milorad Dodik.

Nakon izjave za medije, Dodik je posjetio aktuelni Sajam meda i vina koji se nalazi neposredno uz Gradsku pijacu.