Visoka temperatura posljednjih mjesec dana odlično pogoduje vinogradarima u Republici Srpskoj, jer dosta sunca u fazi sazrijevanja grožđa znači dobar kvalitet roda, rekla je Srni šef Zavoda za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednom institutu Srpske Nada Zavišić.

carski vinograd usce

Zavišićeva je navela da je posljedice po kvalitet roda moglo ostaviti proljeće sa mnogo vlage, što je omogućilo pojavu bolesti, pa su se vinogradari mučili da zaštite lozu.

Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara istočne Hercegovine Zoran Vukoje kaže da je vinova loza u dobrom stanju iako je ova godina bila jedna od težih za održati vinovu lozu, zbog dosta vlage tokom vegetacije.

"Što se tiče roda, svi možemo biti zadovoljni. Ipak, još je rano da govorimo o kvalitetu grožđa i vina, jer je jedno veće nevrijeme dovoljno da nam nanese ogromnu štetu", istakao je Vukoje.

On je dodao da ovo udruženje okuplja oko 20 vinara i vinogradara, koji pod lozom imaju oko 400 hektara.

Dok toplo i sušno ljeto pogoduje vinogradarima u Hercegovini, uzgajivači vinove loze u Krajini pomalo osjećaju nedostatak kiše.

Vinogradar Željko Jungić iz Čelinca rekao je Srni da su vinogradi zasijani u ovim predjelima osjetljivi na sušu.

"Prošle dvije godine su takođe bile sušne, ali nije bilo posljedica po vinovu lozu. Međutim, sada se već primjećuje da se zrna suše, ali to još nije izražajniji problem", istakao je Jungić i dodao da bi jedna kiša odlično popravila stanje u vinogradima.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, zasađene površine pod vinogradima u 2012. godini iznosile su 513,7 hektara.

Za podizanje vinograda u Srpskoj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2012. isplatilo je 44.500 KM na ime podsticaja, a ukupna zasađena površina na koju su ostvarena podsticajna sredstva je 11,26 hektara.