Reditelj Emir Kusturica izjavio je da on ne može biti izdajnik naroda kome pripada bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, jer nigdje, kako kaže, nije upisan kao pripadnik tog naroda, piše portal RTS-a.

emir kusturica andricgrad

"To je čista mržnja... oni me proganjaju još od 1981. godine", rekao je Kusturica, reagujući na izjavu Izetbegovića koji ga je nazvao velikim izdajnikom (bošnjačkog naroda).

"Ne znam šta ih to drži toliko dugo! Oni su dokoni i nemaju valjda šta da lažu više, pa sam im ja interesantan. Kako ja mogu da budem izdajnik kad nigdje nisam upisan kao njegov (Izetbegovićev) narod! To je čista mržnja! Oni nemaju šta da rade, njima je dosadno, niti imaju naftu, niti imaju rudnike, pa moraju da smišljaju neko zlo. Nije to ništa novo. Njima je i Ivo Andrić predstavljao najvećeg neprijatelja", rekao je Kusturica za banjalučke Nezavisne novine.

Izetbegović je u srijedu izjavio - "da se ja pitam Kusturici ništa ne bi dozvolio da radi u BiH... On je veliki reditelj i veliki izdajnik mog naroda".

Kusturica ističe da niti im se nameće, niti šta od njih očekuje.

"Ovo je prosto bio dio scenografije i eto - ne mogu da dobijem ni scenografiju. To što su uradili sa Anđelinom (Džoli) je čista propaganda", ističe Kusturica i podsjeća da su Džolijevoj ustupljena sva potrebna vojna sredstva za snimanje čistog antisrpskog filma.