U atriju Poslijediplomskog središta (zgrada "Preparandije"), u režiji i izvođenju sjajnog Borisa Svrtana, u sklopu dramskog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara, izvedena je monodrama „Moj slučaj” koja je nastala po zapisima i stihovima pokojnog hrvatskog opozicijskog političara Vlade Gotovca.

Boris Svrtan monodrama dubrovnik

Novinar, pjesnik, filozof, političar, ali prije svega humanista i jedna od najznačajnijih ličnosti suvremene hrvatske povijesti 20vijeka, Gotovac je cijeli život posvetio obrani slobode pojedinca i vlastite domovine koju je doživljavao „najljepšim vijencem od šarenog cvijeća“. On se cijelim svojim djelom opirao totalitarističkim manipulacijama bilo kojih boja. Gotovac je poznat kao svojedobno jedini predsjednički protivkandidat Franji Tuđmanu, zalagao se za osnovna ljudska prava nacionalnih manjina, a u monodrami je korišten izbor iz Gotovčevih zapisa i stihova koji je prije 15-ak godina priredio književnik Čedo Prica koji je drami dodao dijelove iz Gotovčeva djetinjstva, zatvora i s brojnih suđenja.

Drama je nastala u produkciji poznate glumačke skupine "Histrioni" a „Moj slučaj“ Borisa Svrtana obuhvata puno sjetnog humora, a prikazuju i njegovu cjeloživotnu borbu za raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života s ciljem da nam Gotovac kao čovjek koji je na svojim plećima doista iskusio sav cinizam svijeta "otvori oči, nauči nas ponovno skromnosti i ohrabri nas u činjenju Dobra".