Kulturno-zabavna manifestacija ovogodišnjeg „Gitar Arta“ u Herceg Novom počela je sinoć u galeriji „Sju Rajder“ tradicionalnom izložbom o Bitlsima.

bitlsi izlozba herceg novi

Riječ je o grupi koja se smatra jednom od najvećih kulturnih fenomena 20 vijeka. I ovom izložbom, poznatog britanskog fotografa Roberta Vitakera (1939-2011), organizatori su željeli Novljane i njihove goste da podsjete na taj bum poznatog benda u posljednje četiri decenije prošlog vijeka.

Otvarajući izložbu, Ljubica Lazić iz Beograda, je kazala da se želi i na ovaj način obilježiti jubilej od pola vijeka najvećeg muzičkog fenomena poznate četvorke iz Liverpula. Bitlsi su gotovo sami stvorili pop muziku kakvu poznajemo, a njihove pjesme i danas su izvor inspiracije mnogim pop i rok zvijezdama, rekla je Lazić.  „Ovdje pred nama su originalne fotografije Roberta Vitakera koji spada u istaknute fotografe koji su razvijali koncept koncertne fotografije 60-ih godina. Ovaj britanski fotograf je poznat širom svijeta po svom inovativnom fotografskom stilu. Sigurno, u njegovom bogatom opusu rada najznačajnije mjesto zauzimaju fotografije Bitlsa iz perioda 1964-1966.godine", dodala je ona i zaključila da fotografije iz ovog perioda predstavljaju istorijski i kulturan arhiv.

Na izložbi je predstavljena i knjiga Ijana Makdonalda „Revolucija u glavi - Pesme Bitlsa i šezdesete“ koju je preveo Pavle Bobić, a izdao „Clio“ iz Beograda. Ova knjiga, u svijetu priznata kao jedna od najboljih dijela o kreativnoj alhemiji Džona, Pola, Džordža i Ringa, doseže do samog srca Bitlsa, njihovih ploča.a