U Sabornom hramu u Trebinju u toku je oslikavanje unutrašnjosti, a urađen je i projekat za ikonostas, koji će biti na ponos svim vjernicima, rekao je Srni Stevan Kovačević, starješina Sabornog hrama i akademski vajar.

hram preobrazenja gospodnjeg trebinje

On precizira da se trenutno oslikava sjeverni oltarski dio sa četiri svetitelja, dva đakona i dva sveštenoslužitelja, te da će prva faza oslikavanja bočnih dijelova biti završena u toku narednih nekoliko dana - do Preobraženja, slave ovog hrama i grada Trebinja.

Prema njegovim riječima, živopisac Aleksandar Živadinović iz Beograda sa ekipom već je završio dva polja svoda, ali trebaju da urade još tri da bi svod bio u potpunosti završen. Dio od patosa do svoda biće oslikan u toku narednih godinu dana.

Za oltarski dio zaduženi su starješina Sabornog hrama i akademski vajar Stevan Kovačević i akademski slikar Danilo Stanimirović.

Do Preobraženja, sljedeće godine, trebao bi da bude uređena cjelokupna unutrašnjost hrama.

Početna sredstva za ove radove od oko 50.000 KM obezbijedila je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

starjesina hrama u trebinju stevan kovecevic

Uporedo sa oslikavanjem unutrašnjosti vrši se i rekonstrukcija Eparhijskog doma koji se nalazi u porti crkve.

Otac Kovačević kaže da je u toku uređenje prostorija da bi se bolje prilagodile namjeni, ali da će se zgrada i estetski uklapati u cijeli ambijent koji je zbog svoje ljepote nadaleko poznat.

Saborni hram Svetog preobraženja Gospodnjeg građen je od 1888. do 1908. godine i nalazi se u centru Trebinja.

Hram je detaljno renoviran 1957. godine i 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visok zvonik.

Prilikom renoviranja uklonjen je stari ikonostas, urađen novi pod, a prostor oko hrama sa dvorištem, parkom sa jezercetom, mostom, te sa sadržajima za najmlađe, važi za najljepši u Hercegovini i širem okruženju.

Saborni hram je sastajalište vjernika i građana Trebinja i Hercegovine, naročito u vrijeme velikih praznika, među kojima je Sveto preobraženje Gospodnje - slava istoimenog Sabornog hrama i grada Trebinja i jedan od najvećih hrišćanskih doživljaja na ovom području.