Viši privredni sud u Banjaluci će naredne sedmice razmatrati žalbu Pravobranilaštva Republike Srpske u predmetu "Alijagić", jer je većina sudija trenutno na godišnjem odmoru, potvrdio je Srni pravobranilac Slobodan Radulj.

Trebinje-braca Alijagic

"Viši privredni sud Banjaluka primio je našu žalbu u ovom slučaju zajedno sa predmetom Okružnog privrednog suda u Trebinju", rekao je Radulj.

On je ranije rekao da je nezahvalno prognozirati kakva će biti odluka Višeg privrednog suda u Banjaluci, ali da Pravobranilaštvo Republike Srpske očekuje pozitivno rješavanje žalbe.

Pravobranilaštvo je podnijelo žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci na rješenje Okružnog privrednog suda u Trebinju, kojim se odbija raniji prigovor Pravobranilaštva da presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

"Riječ je o tome da Sud nije uvažio jednu specifičnost Zakona o unutrašnjem dugu koji je rekao da sve presude, sva sudska i vansudska poravnanja koja se tiču materijalne i nematerijalne štete koja je nastala od 19. maja 1992. do 19. juna 1996. godine predstavlja unutrašnji dug koji se realizuje izdavanjem obveznica", rekao je Radulj ranije Srni.

Račune opštine Trebinje ponovo su blokirala braća Salih i Muamer Alijagić, jer su, nakon afere u vezi s srebrnim elektrodama, na naplatu došle stare mašine procijenjene na oko 305.000 KM.

Blokada računa uslijedila je zbog rješenja Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske, Odsjek Trebinje, da ranije presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

Ministarstvo finansija Republike Srpske ocijenilo je da je apsurdna odluka Suda da odbije prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske u predmetu "Alijagić", jer se u skoro svim postupcima u vezi sa ratnom odštetom primjenjuje Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske kao leks specijalis.