Ribar iz Zelenike Zoran Živanović pušten je na slobodu iz dubrovačkog zatvora, nakon što je platio kaznu od 3.500 evra.

zoran zivanovic pusten iz zatvora

On je ispričao da je 12. avgusta uhapšen sa bratancem D.Ž. /16/, dok su ribarili kod Prevlake.

"Tretman prema meni u dubrovačkom zatvoru bio je korektan, ali ono što je svemu prethodilo bilo je veoma traumatično i za mene i mog maloljetnog bratanca. Oni tvrde da sam ja bio u njihovim vodama, ali ja imam fotografije koje pokazuju suprotno, a postoji GPS resornog ministarstva za praćenje, koji se tačno može očitati, pa neka dokažu da jesam li bio u njihovim teritorijalnim vodama", ispričao je Živanović za Radio Jadran.

On je rekao da je na poziv prišao hrvatskoj plovnoj policiji. "Kako su mi prišli tako se cijela situacija mijenja, kao i priča. Tukli su me i priveli kako oni to kažu uz upotrebu sile jer sam se opirao. Nisam htio ići u Dubrovnik, odbio sam to. Međutim, kada su njih četvorica uskočila na brodicu i kada su mi stavili lisice nije bio druge nego da se ide", ispričao je Živanović.

Prema njegovim riječima, prvu noć proveo je u dubrovačkoj stanici policije, a uz njega je bio i maloljetnik, koji nije tamo trebalo da bude.

On tvrdi da su kote, koje navodno pokazuju da je ušao u hrvatske teritorijalne vode, u izvještaju o hapšenju izmijenjene.

"Oni su namjestili onako kako to njima odgovara da bi me priveli i da bi mi naplatili kaznu. Ja sam sve to i priznao i potpisao jer mi je tako bilo savjetovano, kako bi kazna bila manja i kako ne bih imao i više problema. Pare sam pozajmio i platio 23.000 kuna, a moglo je biti i mnogo više, a te pare ja nemam", rekao je Živanović.

Poslije svega Živanović je poručio svojim kolegama ribarima da ne idu više između Mamule i Prevlake nego što bliže Arzi i to što brže da prođu.

On je revoltiran i na crnogorsku policiju koja ga nije zaštitila kao državljanina Crne Gore. "Niko nije htio da pomogne, niti su htjeli da propuste one koju su krenuli ka meni da ne bi došlo do međunarodnog incidenta. Kada treba da rade oni sjede u kafanama, dok u našem moru albanski i italijanski državljani ribare i love našu ribu", tvrdi Živanović.

Brod Živanovića je otegljen u Molunat, gdje je trebalo da ostane osam dana, ali on kaže da mu je brod, ipak, vraćen, te da je sinoć njime i doplovio do kuće iz Dubrovnika.