Herceg Novi je sinoć imao čast da u porti manastira Savina, povodom krsne slave grada, pozdravi poznatu srpsku interpretatorku pravoslavne duhovne muzike, Divnu Ljubojević.

divna ljubojevic koncert

Dama koja od malih nogu pjeva, a od desete godine je učila pojanje u pjevnici manastira Vavedenje u Beogradu, je u Herceg Novom svojim koncertom, sa svojim horom „Melodi“, još jednom potvrdila o kakvom umjetniku se radi. Ona je stvaralac koji pripada „prvom sazvježđu“ moderne pravoslavne duhovne muzike Srbije, Vizantije, Bugarske i Rusije. Ona je formirala, ona diriguje i rukovodi horom bez koga se danas srpska moderna duhovna muzika ne može ni zamisliti. Tako se danas ocjenjuje djelo ovog interpretatora koji sigurno spada među najznačajnije srpske umjetničke stvaraoce za muziku ove vrste.

Pred početak koncerta, na podijumu ispred manastira Savina, prvo je uvaženu divu, članove njenog ansambla i prisutnu publiku pozdravio gradonačelnik Dejan Mandić koji je kazao da je gradu, koji slavi 631 godinu od osnivanja, čast da prihvati u svojoj sredini jednog takvog gosta kakav je solista i dirigent Divna Ljubojević.

Prisutnim se obratila i Marina Jovićević, generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom. Ona je istakla da je Divna prije 22 godine osnovala hor i studijo za duhovnu melodiju „Melodi“, te da je do sada imala preko 600 koncerata. "Za ovo kratko vrijeme, koliko je konzulat otvoren u Herceg Novom, upriličeno preko pedeset raznovrsnih kulturnih dešavanja širom Boke", istakla je Jovićević.

Na koncertu se ređalo srpsko – rusko pojanje, a Divna je dirigovala svojim glasom i stasom jedan koncert koji će, iako je bila vrela avgustovska noć, svi dugo pamtiti ne želeći da propuste nijedan stih, nijedan gest, jer publika je shvatila o kakvoj se muzičkoj misiji radi.

Kao i uvijek do sada, i ovaj ljetni razgovor za „TrebinjeLive“, s Divnom Ljubojević, je otvoren, iskren i neposredan.  „Ovdje u porti ovog manastira sam ponovo poslije 19 godina. Tada sam pjevala na liturgiji, a večeras u porti. Bilo je pomalo čudno ali lijepo i inspirativno. Strašno je da programom čovjek zarobi pjevače i dirigenta. Čovjek treba da improvizuje i na licu mjesta da odlučuje“, kazala je Divna i dodala da je njen početak prirodan te da nikada nije željela karijeru.  „Grupa ’Melodi’ je grupa prijatelja, a dobitnici smo raznih nagrada, među kojima mi je najdraža nagrada Ukrajinske pravoslavne crkve za njegovanje i širenje pravoslavne duhovne pjesme“, rekla je ona i dodala da od septembra idu po Evropi, a zatim u Hong Kong. „Što se tiče rada uvijek podvlačim ne zapostavljate svoj talenat, jer šta vrijedi rad ako nemate talenta. Ono što stvaralac nikada ne smije zaboraviti jeste svoj sopstveni put, svoje JA, svoj izraz“, zaključila je Ljubojević u izjavi za TrebinjeLive.