MUP RS raspisao je veliki međunarodni tender za nabavku 384 nova vozila i 13 motocikala, koji će biti otvoren do 16. septembra, saznaju "Nezavisne".

policija republike srpske

Naime, riječ je o kapitalnoj investiciji, a nova vozila mogu očekivati sve organizacione jedinice policije u RS čiji je rad posljednjih godina umnogome otežan zbog katastrofalnog stanja vozila koja posjeduju.

Da je postupak nabavke već u proceduri, "Nezavisnim" je potvrđeno i u MUP-u RS.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo postupak javne nabavke vozila za potrebe svih organizacionih jedinica, što podrazumijeva nabavku za potrebe svih centara javne bezbjednosti", navode u policiji.

Saznajemo da će ova kapitalna investicija, koja je odobrena na osnovu Odluke Narodne skupštine o dugoročnom zaduživanju RS od 3. jula ove godine, koštati oko 12,8 miliona KM.

Tako bi već na jesen, ili najkasnije do početka zime, trebalo da bude riješen jedan od gorućih problema policije RS, koja već godinama koristi stara i neuslovna vozila, od kojih su neka prešla i više od 500.000 kilometara.

Iako su prethodna dva javna konkursa za ove namjene propala iz objektivnih razloga (nepovoljne ponude potencijalnih ponuđača, ili izostanak konkurencije), u MUP-u RS vjeruju u uspjeh ovog međunarodnog tendera.

"MUP RS i njegove nadležne sužbe su ozbiljno i studiozno pristupili pripremi ovog postupka nabavke vozila, imajući u vidu najefikasniji način korištenja javnih sredstava, s obzirom na svrhu i predmet javne nabavke. Pri tome su preuzete sve potrebne mjere kako bi bila obezbijeđena pravedna i aktivna konkurencija među potencijalnim ponuđačima", kažu u MUP-u RS te navode da će konkurs biti proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Kako saznajemo, tender je raspisan kroz čak 19 lotova, a Ministarstvo od potencijalnih ponuđača zahtijeva 359 putničkih te 25 terenskih vozila različitih karakteristika i zapremine. Bitno je naglasiti da potencijalni ponuđači, kojih zbog količine posla sigurno neće nedostajati, nisu ograničeni određenim brojem lotova, već svi zainteresirani dileri i auto-kuće MUP-u RS mogu dostaviti ponude za sve lotove.

Inače, MUP RS najveću potrebu ima za vozilima od 90 do 100 konjskih snaga i ovakvih automobila će biti naručeno blizu 190. Ostala vozila su različite zapremine i karakteristika, od 75 do 150 KS za putnička, te do 210 KS za teretna vozila.