Tržište rada se svakim danom mijenja te smo svjedoci kako neka zanimanja olakšavaju pronalazak zaposlenja te su samim time poželjnija i više dobrodošla.

libar logo

S nekim zanimanjima smo puno konkurentniji na tržištu rada u smislu da će nas poslodavci lakše prepoznati i angažirati na nekim poslovima, a također s druge strane neka zanimanja teško donose zaposlenje te je na neki način prošlo njihovo vrijeme. Tu dolazimo do pojma i same važnosti prekvalifikacije.

Što je prekvalifikacija?

Prekvalifikacija je, najjednostavnije rečeno, stjecanje novog zanimanja. Ona je namijenjena odraslim osobama koje su završile jednu od srednjih škola, a žele promijeniti zanimanje. Na nju se ljudi odlučuju prvenstveno iz razloga što im sadašnje zanimanje već dugi niz godina ne donosi nikakvo zaposlenje te im je nužna promjena.

Prekvalifikacija je ključna stavka smanjenja nezaposlenosti u svim državama te ona pokreće nove trendove u zapošljavanju. Do stjecanja prekvalifikacije dolazi se upisom u školu koja je za to nadležna a vrši se polaganjem razlikovnih ispita koji se utvrđuju na osnovu diplome postojećeg zanimanja.

Zašto je važna prekvalifikacija?

U Bosni i Hercegovini trenutno postoji preko 550.000 nezaposlenih i taj se broj svakim danom sve više povećava. Međutim isto tako stoji činjenica da čak četvrtina poslodavaca ima problema sa pronalaženjem potrebnih radnika za svoje poslove. To je iz razloga što se tržište rada drastično promijenilo i potrebna su neka nova zanimanja na tržištu, odnosno mnogi nezaposleni trebaju razmišljati o promjeni svoga zanimanja i prekvalificirati se u neko drugo zanimanje s kojim imaju puno veće šanse za dobivanje posla u današnjem vremenu.

Budući da je Bosna i Hercegovina tranzicijska zemlja koja je na pragu Europske Unije i njenih propisa, s vremenom će sve važnije postajati pitanje obrazovanja i kvalificiranosti. Pojedinci koji to na vrijeme prepoznaju biti će sigurno u prednosti te će biti pripremljeni za nove tržišne uvjete.

Prekvalifikacija u Privatnoj srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti LIBAR

Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti LIBAR Široki Brijeg djeluje od 4. listopada 2007. godine sukladno odobrenju i rješenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Županije Zapadno – hercegovačke. Prekvalifikacija se Privatnoj srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti LIBAR uspješno vrši već 6 godina a tome u prilog idu i dosadašnji brojni polaznici koji ističu zadovoljstvo sudjelovanja u procesu prekvalifikacije upravo u ovoj školi.

Nastava i ispitivanje polaznika u programima obrazovanja za sve srednje škole koje škola ima u programu u potpunosti je prilagođena odraslim osobama i odvija se po dogovoru s polaznicima. Strategija i vizija škole je da se uspostavi jednostavniji, efikasniji i jeftiniji način za stjecanje kvalitetnog obrazovanja i željene diplome i zvanja.

Važan podatak je taj što su diplome stečene u ovoj školi priznate kako u cijeloj Bosni i Hercegovini tako i van njenih granica, odnosno u svim drugim državama. To omogućuje polaznicima koju su pohađali ovu školu da apliciraju za poslove i van Bosne i Hercegovine.

Diploma stečena kroz obrazovanje u Privatnoj srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti LIBAR, upisuje se u radnu knjižicu i priznata je od strane poslodavaca, te također omogućava nastavak školovanja na univerzitetima i fakultetima u BiH.

Osim prekvalifikacije škola vrši programe doškolovanja koji su namijenjeni osobama koje imaju završenu samo osnovnu školu te programe osposobljavanja i usavršavanja-specijalizacije (takozvani 5. stupanj)

Upisi u tijeku

Upisi su u tijeku te pozivamo sve zainteresirane da nas kontaktiraju za više informacija putem:

Tel.: 039 705 442

E-mail: info@libar.ba

Web: www.libar.ba