Sutra se navršava deset godina od zločina u Goraždevcu kod Peći na Kosovu i Metohiji, u kojem je ubijeno dvoje i ranjeno četvoro srpske djece na kupanju u rijeci Bistrici.

gorazdevac ubistvo srpskih djecaka godisnjica

Napadači su na djecu pucali 13. avgusta 2003. godine iz puškomitraljeza i ubili Panteliju Dakića /13/ i Ivana Jovovića /19/, a teško ranili Đorđa Ugrenovića /20/, Bogdana Bukumirića /14/, Marka Bogićevića /12/ i Draganu Srbljak /13/.

Za napad na srpsku djecu, koja su se kupala na rijeci, još niko nije odgovarao, a istraga je, zbog nedostatka dokaza, zatvorena krajem 2010. godine.

Napadači nikada nisu nađeni, uprkos obećanju tadašnjeg šefa Unmika da će "prevrnuti svaki kamen kako bi našao ubice".

Istragu je zbog nedostatka dokaza zatvorio Euleks, koji je taj slučaj preuzeo od Unmika po dolasku na Kosovo i Metohiju.

Ubistvo u Goraždevcu smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju.

Ubice su ostale nekažnjene, kao i u tri ostala zločina – u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva.

U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika autobusa "Niš ekspresa", koji je dignut u vazduh.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin prisustvovaće sutra u Goraždevcu parastosu ubijenim dječacima Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću, najavljeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Parastos u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu služiće vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, a desetogodišnjica ubistva biće obilježena i izlaskom na mjesna groblja, najavljeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.