Od juče je Igalo u znaku meda i pčelara. Po deveti put, u organizaciji Udruženja pčelara Herceg Novi, u Omladinskom parku Igalo, otvoren je tradicionalni dvodnevni sajam meda.

sajam meda igalo 2013

Ovog puta na pjeni od mora našlo se 20 izlagača iz Novog Sada, Trebinja, Nudola kod Nikšića, Cetinja, Podgorice i naravno domaćin skupa, Željko Radman iz Igala.

„Ovo je divna manifestacija i okupila je izlagače iz više republika bivše Jugoslavije. Mi smo tu da posjetiocima, turistima i Novljanima ponudimo kvalitetan med i ostale pčelinje proizvode“, rekla je Milanka Vorgić iz Novog Sada i dodala da već godinama učestvuje na sajmu meda i medenih proizvoda u Igalu. „Med, koji mi donosimo iz Vojvodine, je dosta drugačiji od onoga koji se proizvodi na ovim prostorima. Razlika je u cijeni i mi u Vojvodini imamo tri do četiri paše, a ovdje je jedna ili dvije paše“, kaže Milanka koja je inače novinar, a pčelarstvo joj je hobi.

Iz Nudola, sela koje pripada Nikšićkoj opštini, a gravitira više ka Trebinju jer je znatno bliže tome gradu, stižu Kova Kovačević i Dragiša Jovanović. Obadvoje hvale organizatora Željka Radmana i svakog drugog vikenda u avgustu, po tradiciji, su u Igalu. „Stigli smo da predstavimo šta smo i koliko toga uradili za godinu dana. Imam pčelinjake i u Nudolu i u Trebinju, a na terenu gdje ja pčelarim sezona je dobra. Bolja od prethodnih deset godina“, kaže za TrebinjeLive Dragiša Jovanović ističući da je član i Udruženja pčelara Trebinja, koje broji preko 200 članova. On dodaje da će sljedeće subote učestvovati na sajmu meda u Trebinju, a  u Igalu je, pored meda, predstavio domaću šljivu, rakiju lozu, medovaču, liker od višnje...

Po prvi put na sajmu u Igalu je i Miodrag Ćurić, koji kaže da je u Herceg Novom najviše radi druženja, te da po košnici ima od 15 do 20 kilograma meda.

pcelar pazin iz trebinja sajam meda igalo 2013

Među izlagačima je i bračni par Radmila i Nedeljko Pažin iz Trebinja koji su, takođe, po prvi put na sajmu u Igalu. „Ovo je jedno skromno i za oko privlačno izlaganje meda i ostalih pčelinjih proizvoda. U ovom poslu sam nekih 16-17 godina, i ova godina je jedna od prosječnih“, kaže Pažin i dodaje da mu je med na točkovima i da ima dva vrcanja. „Za jedno vrcanje mislim da se ne isplati pčelariti jer ako čovjek ima malo košnica smatram da je ovaj posao promašaj. Sa svojih Zubaca, kada prođe na livadama kadulja i žalfija, selim pčelinjak. Jedan imam u Gacku, a jedan na Divinu“, kaže on. Dodaje da su pčelari u Trebinju dobro organizovani, i da svoje matice prodaje i u Konavlima.

Sajam je ljepši i brojniji nego ikada. Prodaja meda je solidna, a tu su i brojni drugi proizvodi, kao i medicinski preparati od meda. Na sajmu su se predstavili i proizvođači košnica.

Sajam traje do večeras.