U frižiderima i na policama tržnih centara u BiH već su počeli nestajati pojedini poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz Hrvatske kojima je zabranjen uvoz dok ne ispune standarde koji vrijede u Evropskoj uniji, prenosi “Večernji list” izdanje za BiH.

mediteranska hrana

Tako u Konzumovim trgovinama u Mostaru već nema PIK-ove šunke u crijevu, a radnici su rekli kako “se radi o problemu na granici”.
Slično je i s proizvodima PPK ili pak određenim proizvodima Lure.

Uglavnom se radi o proizvodima i prerađevinama od mesa i mlijeka.

Problem je opet granica.

Tako su se počele topiti posljednje zalihe roba koje su stvorene prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Treba istaći kako je ovaj rasplet bio očekivan, s obzirom da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH naložilo da se s obzirom na raskid Veterinarskog ugovora s Hrvatskom tokom jula primijene iste mjere prema Hrvatskoj kao što su na snazi prema bilo kojoj drugoj članici Evropske unije.

Problem je nastao zbog toga što određeni objekti iz kojih se izvoze poljoprivredni proizvodi ne posjeduju EU broj zbog čega im se sada sprečava uvoz u BiH.

Kancelarija za veterinarstvo BiH sastavila je popis od 45 kompanija kojima je uvedena mjera zabrane dok ne ispune stroge uslove o porijeklu.

U Hrvatskoj privrednoj komori su rekli da se ovdje ne radi o zaštiti BiH potrošača, jer su proizvodi i dalje zdravstveno ispravni kao što su bili dok je na snazi bio poseban sporazum Hrvatske i BiH (do ulaska Hrvatske u EU).

Kažu da se ne radi ni o zaštiti njihovih proizvođača, jer se radi o relativno malom broju objekata.

Ako se u međuvremenu ne postigne dogovor mogao bi nastupiti pravi trgovinski rat.