Opština Štrpce na Kosovu i Metohiji potpisala je danas povelje o bratimljenju sa gradom Trebinje i opštinama Titel i Bečej.

bratske opstine strpce i trebinje

U Štrpcu je proslavljen 25. rođendan ove srpske opštine na jugu Kosova uz prisustvo predstavnika bratskih opština, kao i predstavnika Novog Sada, Bele Crkve, te Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija rekao je da Štrpce i Srbi u njemu čine iskru koja će se raspaliti i koja će označiti početak povratka, ne samo Štrpca, već i cijelog Kosova i Metohije u sastav države Srbije.

"Ovaj narod ovi Srbi na svojim leđima četrnaest godina nose se sa stradanjem. Verujem da će ovde volja naroda da ostane na svome u svojoj državi nadjačati sve sile koje su pritisle srpski narod", rekao je Ćebedžija, praćen aplauzima i povicima "Srpska, Srpska".

Ćebedžija je Srni rekao da je polaskan što umjesto gradonačelnika ima mogućnost da prenese poruke podrške srpskog naroda iz Trebinja i svih Srba iz Republike Srpske. "Sretan sam što sam ovde, jer mi iz Republike Srpske najbolje razumijemo položaj Srba na Kosovu i Metohiji", istakao je Ćebedžija.

On je dodao da ovim ljudima treba odati priznanje što su ostali na svome, što su kao niko drugi pokazali i hrabrost i požrtvovanje da opstanu na ovom svetom Kosovu i Metohiji.

"Opstankom na svome zadržali su bar dio Kosova i Metohije pod vlašću Srba. Jasno je da je osnovni motiv to što je Kosmet sveta srpska zemlja, temelj srpske duhovnosti i državnosti", rekao je Ćebedžija.

On je iznio uvjerenje da potpisana Povelja neće ostati samo simbol protokolarnog bratimljenja već da će označiti početak bliske saradnje u kulturi, ekonomiji, turizmu i svim drugim oblastima u kojima građani Srpske prepoznaju svoj interes.

Predsjednik vojvođanske opštine Titel Dragan Božić rekao je Srni da njegova posjeta Štrpcu predstavlja početak bliske saradnje jedne opštine sa sjevera Srbije sa opštinom sa juga Srbije, sa Kosova i Metohije.

"Povelja o bratimljenju ima vrednost prvenstveno u ljudskom smislu, kao podrška i odavanje priznanja ovim ljudima Srbima koji su opstali na svojim ognjištima, ali isto tako ona predstavlja početak bliske saradnje dve opštine u različitim oblastima", rekao je Božić.

Opština Štrpce drugi put je formirana prije 25 godina, pošto je 1965. godine odlukom tadašnjih kominističkih pokrajinskih vlasti pripojena većinskoj albanskoj opštini Uroševac.

U Štrpcu danas živi nešto više od 9.000 Srba starosjedilaca i oko 1.500 prognanih iz susjednih opština Uroševac, Prizren i Suva Reka.