Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju organizovaće 18. i 19. avgusta svečanost povodom obilježavanja krsne slave ovog hrama, u kojoj će, između ostalih, učestvovati Beogradska filharmonija i srpski akademik Matija Bećković.

Beogradska filharmonija u trebinju

Starješina Sabornog hrama Stevan Kovačević rekao je Srni da će uoči Preobraženja, u nedjelju, 18. avgusta, u 19.00 časova biti obavljeno svečano večernje bogosluženje.

Nakon bogosluženja, u porti Sabornog hrama biće priređena večera za goste - "trpeza ljubavi", a potom će biti održan koncert gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije.

"Dan krsne slave hrama počeće svečanim jutrenjem, a potom u 9.00 časova biće služena sveta liturgija uz sasluženje više arhijereja", rekao je otac Stevan.

Nakon liturgije, u porti hrama biće priređen ručak koji će pratiti prigodan kulturno-umjetnički program.

"Uveče u 20.00 časova svečana litija, vid bogosluženja koji simbolizuje izlazak Crkve u svijet, krenuće iz Sabornog hrama kroz grad", dodao je starješina trebinjskog hrama Preobraženja Gospodnjeg.

Srpski akademik Matija Bećković potom će kod NJegoševog spomenika u Trebinju govoriti "O NJegošu i Preobraženju".

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije će, nakon služenja parastosa poginulim borcima u otadžbinskom ratu, održati prigodnu besjedu.

U velikoj ljetnoj bašti "Platani" oko 22.00 časa predviđen je koncert Vlade Georgijeva.

Starješina Sabornog hrama otac Stevan pozvao je sve ljude da dođu i uveličaju ovu svečanost.

Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg nalazi se u centru Trebinja, građen je od 1888. do 1908. godine, mješavina je više stilova, kojima dominira romanski.

Pored crkve izgrađen je eparhijski dom sa bibliotekom, a u sastavu hrama djeluje hor Svetog Vasilija Ostroškog i folklorno društvo.

Hram je detaljno renoviran 1957. godine i 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visoki zvonik.