Zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju - Dubrovnik će sve manje biti atraktivan kruzerima.

kruzeri dubrovnik Disney Magic

Stručnjaci procjenjuju kako će ove godine Dubrovnik dosegnuti milion putnika, ali se već iduće godine očekuje manji broj brodova na kružnim putovanjima i putnika na njima. Razlog tome nije manji interes turista za Dubrovnik, nego to što cruising- kompanije traže luke u kojima mogu otvoriti "duty free shopove", a u Hrvatskoj ih zbog strogih EU-propisa ne smiju imati. Uz to, visoki PDV u Hrvatskoj takođe može utjecati na pad dolazaka tih brodova koji su, podsjetimo, s završetkom rata dočekani kao "spasitelji dubrovačkog turizma".

No, protivnika kruzera nije malo jer građani osjećaju kako ti turisti dolaze samo na jedan dan i često potroše samo na kavu ili sok, uz eventualni manji trošak za suvenire. Sve to je pretvorilo Stradun u ulicu (pre)skupih kafića gdje kava košta više od 4 eura te su tu činjenicu mediji u recesiji pogođenoj Hrvatskoj iskoristili da stvore negativan utisak o gradu u kojem se "skupim cijenama deru turisti" iako je samo 10-ak metara od Straduna cijena kave u svakoj od uličica samo 1- 1,2 eura !

Zbog navedenih EU- propisa cruising- kompanije već u drugoj polovici ove godine gube veliki novac, a Dubrovnik bi se prema riječima stručnjaka za nekoliko godina trebao vratiti na kartu zanimljivihcruising- destinacija, ali bi do tada uprava grada trebala učiniti nešto više kako bi se odnos građana prema cruiserima okrenuo ka pozitivnom stavu. Naime, grad je gostima s kruzera proteklih nekoliko godina načinom komuniciranja i stalnim uvođenjem novih restrikcija gostima s kruzera dijelom stvorio osjećaj da- nisu dobrodošli. Ipak, tvrde stručnjaci, sreća je da renomirana tvrtka "MSC" nije odustala od Dubrovnika jer bi u tom slučaju uslijedio pad prometa od 30 odsto. No, činjenica je da Dubriovnik može mnogo više zaraditi od cruisera nego sada: procjene kažu kako cruising gost prosječno dnevno potroši 35- 50 eura, a u Veneciji (koju po mnogo čermu stavljaju uz bok Dubroniku) čak 350 eura ! Zaključak je kako u Veneciji imaju na šta potrošiti, a u Dubrovniku ne dijelom i stoga što se ta vrsta turizma ne shvaća dovoljno ozbiljno i što ga se ne radi "sa srcem".

Lučka uprava Dubrovnik ističe kako je prošle godine u luci Gruž zabilježeno 486 dolazaka brodova na kružnim putovanjima s ukupno 743.000 putnika, a za ovu je godinu najavljeno 520 uplovljavanja s oko 850.000 putnika, što je 7 odsto veći broj kruzera i 14 odsto više putnika.

Problem kruzera Dubrovčani vide i na jedan poseban način: brodovi su sve veći i trenutačno u prosjeku 290 metara dugi uz kapacitet od 3.100- 3.500 putnika. To znači, stav je prosječnog građanina, da samo za prevoz putniak s jednog od tih brodova treba najmanje 70 autobusa, a u luci su često po tri takva broda !

Zbog toga, posebno petkom i subotom kada je "špica" dolazaka kruzera, Dubrovčani ne mogu prošetati svojim gradom niti udahnuti punim plućima jer je zrak osjetno zagađen ispušnim plinovima autobusa koji zapravo "okupiraju" gradske ulice te građani ne mogu svojim vozilima na te ulice. Stoga se osjećaju kao "stranci u vlastitom gradu" i to je zapravo glavni razlog negativnog stava građana prema cruising- indstriji od koje na neki način žive ali bi - što je nepobitna istina- mogli i trebali živojeti još i bolje. Jer, Dubrovnik još uvijek ima onu magiju koja privlači . I to treba iskoristiti !