Danas se očekuje vrhunac talasa velikih vrućina koje vladaju već sedam dana, prenose agencije.

suncano i toplo u rs

Građanima se preporučuje maksimalan oprez, uz već poznate mjere zaštite, uzimanje većih količina tečnosti, izbjegavanje boravka na otvorenim mjestima izloženim suncu i sl.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske jutro će osvanuti vedro i toplo, na jugu i ponegdje na sjeveru tropska noć.

Najviša dnevna temperatura vazduha kretaće se od 35 do 40, na sjeveru, jugu i jugoistoku oko 42, a u višim predjelima i na planinama od 33 stepena Celzijusa.

Tokom dana sunčano sa velikim vrućinom.

Puhaće slab i promjenljiv vjetar, tokom dana slab istočni.

Intenzitet ultraljubičastog zračenja Sunca u BiH dostizaće veoma visoke vrijednosti, upozoravaju meteorolozi.

UV indeks, kako najavljuju, biće između osam i deset i građanima se preporučuje da te dane u vremenu od 11 do 16 časova smanje boravak na suncu, da nose odjeću dugih rukava, šešir sa širokim obodom i sunčane naočare, te da koriste zaštitne kreme.

Uz veliku vrućinu, vjerovatno će biti oboreni novi temperaturni rekordi, probleme će stvarati i velika sparina.

Osvježenje i značajan pad temperature, prema najavama meteorologa, trebalo bi da stigne u subotu, a i u petak je ponegdje moguća pojava pljuskova i grmljavine, pa i olujnog nevremena.

BiH juče je bila najtoplija zemlja u Evropi, gdje je dnevna temperatura vazduha dostizala 40 stepeni Celzijusa.

Mostar je bio najtopliji evropski grad s temperaturom od 40,6 stepeni, dok je u Banjaluci, Zenici, Neumu mjereno 40 stepeni Celzijusa.

U popodnevnim časovima u pograničnom dijelu BiH i Hrvatske došlo je do razvoja kumulonimbusa, oblaka koji je odgovoran za jake vjetrove, snažne pljuskove, grad, gromove i munje, tornada, pijavice i trombe, prenose hrvatski mediji.

To je u pogranični dijelu juče uzrokovalo pljuskove s grmljavinom i kišu, pa je tako u Livnu palo i dva litra kiše po metru kvadratnom, a temperatura vazduha je sa 35,4 pala na 29,9 stepeni Celzijusovih.

U ostalim gradovima jugoistočne Evrope, koji je juče bio najtopliji dio starog kontinenta, mjerena je rekordno visoka temperatura vazduha.

Tako je Podgorica bila drugi najtopliji evropski grad s 40,2 stepena Celzijusa.

Po 40 stepeni Celzijusa bilo je i u nekim dijelovima Italije i Albanije, dok je Ljubljana s 39,5 stepeni Celzijusa zabilježila najviši temperaturu vazduha od početka zvaničnih meteoroloških mjerenja.

Uprkos visokoj temperaturi, ni Mostar i Podgorica juče nisu oborili temperaturne rekorde.