Žiri u sastavu, predsjednik Nikola Ležaić – reditelj, i članovi Labina Mitevska – glumica i Milica Piletić – scenarista, su jednoglasno donijeli odluke da se Grand Prix – Velika zlatna mimoza dodijeli turskom filmu „KALUP“, reditelja Ali Aydina.

proglasenje pobjednika herceg novi film festival

U obrazloženju za ovu nagradu se kaže da ovaj film stanja i atmosfere više nego svedenim sredstvima priča o gubitku i nadi oca koji traga za nestalim sinom. Nenametljivo postiže visoku emotivnost lišenu patetike, sa čvrstim uporištem u društveno-političkoj stvarnosti Turske.

Zlatna mimoza za režiju pripala  je rumunskom reditelju Marianu Crisanu za film „ROCKER“.  Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dobila su dvojica glumaca i to: Tihomir Stanić za ulogu Anđelka u filmu „FALSIFIKATOR“ i Danu Chioreanu za ulogu Viktora u filmu „ROKER“, reditelja Mariana Crisana.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Dari Džokić za ulogu Milice u filmu „ODUMIRANjE“ reditelja Miloša Pušića, a po scenariju Dušana Spasojevića, dok je zlatnu mimozu za scenario dobio turski scenarista Ali Aydin za scenario filma „KALUP“ koji potpisuje i kao reditelj i koji je njegov debitantski film. Zlatnu mimozu za kameru žiri je dodijelio Danieleu Ćipriju za italijanski film „SALVO“.

Nagrada „Milan Žmukić“, koju tradicionalno dodjeljuje „Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival“ u saradnji sa „Centar filmom Beograd“, za ukupan doprinos Festivalu pripala je hrvatskom reditelju Vinku Brešanu. Nagrada se sastoji od festivalske statuete i slike – rad akademskog slikara Ljubisava Milunovića

Dari Džokić pripala je nagrada umjetnička slika galerije Katurić kao najbolje glumice festivala.

Prema odluci žirija za dokumentarni film, kojim je predsjedavao Ruben Guzman, Grand-Prix je dobio francuski autor Nataniel Katon za film „Sjećanja“ koji živi i stvara u Japanu. Isto priznanje su dobili Dejvid Vajta i Pola Vedela sa Novog Zelanda za film „Ja ubijam“.

Svoje odluke saopštio je i žiri za selekciju studenskog filma. Grand-Prix- nagradu za najbolji dokumentarni studentski film u cjelini, žiri je dao kratkom filmu ''PRAZNOVANjE'', reditelja Dajana Javorca iz Banja Luke. Grand-Prix- nagradu za najbolji igrani studentski film u cjelini, žiri dodjeljuje kratkom filmu ''BARDO'', rediteljke Marije Apčevske iz Skoplja

Specijalnu nagradu za najbolji koncept i realizaciju ideje u kratkoj dokumentarnoj formi, žiri dodjeljuje reditelju Stefanu Đorđeviću, za film ''PUTOVANjE''.

Nagradu fondacije „Živko Nikolić“ za najbolju režiju žiri dodjeljuje Novljaninu Ivanu Salatiću, studentu FDU „Cetinje“, za kratki igrani film “INTRO“.