Nakon saopštenja Eparhije ZHiP u kojem se novinaru BN televizije, Nebojši Vukanoviću, prijeti tužbom zbog iznošenja laži na pomenutoj televiziji, danas je odgovorio sam novinar, a saopštenje koje je postavio na svoj oficijelni sajt prenosimo u cjelosti.

odgovor nebojse vukanovica vladici grigoriju

Preosvešteni vladika Grigorije nije novinar i nije čudno što ne poznaje osnovna novinarska pravila. Ipak čudi me da niko od velikog broja saradnika i prijatelja našeg episkopa i kancelarije Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije nije obavijetio vladiku da u skladu sa važećom zakonskom regulativom novinari ne mogu snositi odgovornost za riječi i tvrdnje koje u njihovim emisijama iznesu gosti i sagovornici.

Nakon Vaših javnih prozivki g-dina Saliha Alijagića tokom besjede u Hrupjelima, te nakon blokade računa grada Trebinja zbog presude u slučaju "Alijagić", smatrao sam da bi domaću javnost jako interesovalo šta o svemu ima da kaže i glavni akter. Zbog toga sam u Dubrovniku uradio polučasovni intervju sa g-dinom Alijagićem i između ostalog zatražio da prokomentariše Vaše izjave te poslovnu saradnju Eparhije i "Turčina koji je tužio grad".

Da li je g-din Alijagić govorio istinu ne znamo, ali sigurno da bar u slučaju sudskih procesa, podmićivanju sudija, tužilaca i političara nije bio potpuno iskren. Da li on crkveni prostor na Stradunu izdaje za 10 000 do 12 000 evra mjesečno, da li je javnosti prikazao lažnu i falsifikovanu dokumentaciju, da li je Eparhija koristila njegovu kuću od 1996. godine ili od 2004. godine kada ste zajedno potpisali Ugovor mogu da utvrde istražni organi. U svakom slučaju ukoliko g-din Alijagić nije rekao istinu bilo bi logično da tužite njega, a ne mene koji sam samo postavljao pitanja za koja sam smatrao da bi mogla bila zanimljiva domaćoj javnosti. Ovakvi razgovori nisu mogli da se rade u vrijeme Jozefa Gebelsa i Josifa Staljina, pa ne znam šta Vas je asociralo i kako ste pokušali da izvedete poređenja. Njihove diktatorske metode, pritisci i pokušaji kontrole medija i intelektualaca daleko su bliže ponašanju Vaših prijatelja.

Iako sam Vas i ranije u više navrata javno pitao, osim besmislenog primjera da sam navodno slagao i prevario žene Novoteksa jer ih nisam vratio na posao (iako nisam postao gradonačelnik), Vi još nijednom niste rekli ko ga sam ja to i gdje slagao, pa bi bilo lijepo da javnosti obrazložite o kakvim se to mojim lažima radi. Uzgred, mogli biste objasniti šta je to bilo sa crkvenom imovinom u Mostaru, i kako je Eparhijska imovina na Stradunu, koju je našoj crkvi još krajem 19-og vijeka zavještao srpski trgovac Dimitrije Bubalo, data na korištenje g-dinu Salihu Alijagiću. Ma koliko nas Vi pokušali uvjeriti, nažalost teško se može porediti vrijednost ekskluzivnog poslovnog prostora na Stradunu sa kućama i objektima u Trebinju. Iako je razumljiva ljutnja zbog naivne transkacije nekretnina i izgubljenih stotine hiljada i milione evra, ipak je licemjerno što Vi sada kritikujete druge zbog razgovora sa "Turčinom koji je tužio grad" jer ste Vi još prije desetak godina sa njim ugodno razgovarali i poslovno sarađivali. Ja na sreću sa njim nikada nisam ćaskao, ručao ili sarađivao, pa zbog toga mogu otvoreno da ga pitam šta hoću. Drago mi je da je i naš predsjednik nekog odbio i da nije prihvatio Alijagićevu ponudu o "posebnom tretmanu", ali je čudno kako to Vi znate, i zašto ste to baš sada predočili javnosti

Hotel Platani rekonstruisao je i stavio u funkciju g-din Danojlić, pa teško možemo prihvatiti Vaše objašnjenje da ste uzeli 6. 000. 000 KM kredita za rekonstrukciju ovog hotela. Stare austrijske i kraljeve katastarske i gruntovne knjige kažu da hotel "Platani", kao i još neka imovina koju je SO Trebinje za vrijeme Božidara Vučurevića poklonila Eparhiji, nikada nisu bili u vlasništvu naše crkve, pa bi bilo dobro da se utvrdi da li je neko i u čijem interesu falsifikovao posjedovne listove. Pored toga veliki broj vjernika i građana volio bi da ima detaljan uvid u poslovne knjige i tako sazna gdje su i kako uložena milionska sredstva, i zbog čega je Eparhija pod hipoteku stavljala čak i naše crkve i hramove.

Koliko je meni poznato do sada niko od novinara u regionu nije odgovarao za tvrdnje i stavove koje su u njihovim emisijama iznosili sagovornici, pa tako i Vaš bivši prijatelj g-din Slavko Vučurević nije tužio Vedrana Škora, Zoricu Cvetković i Sanju Pešut već mene za neke tvrdnje koje sam iznio tokom gostovanja na televiziji. Vaša tužba koju ćete u cilju dostizanja ovozemaljske pravde podići protiv mene biće još jedan u nizu presedana, i sa zadovoljstvom ću sam da vodim još jedan u nizu od desetak sudskih sporova koje su pokrenuli lokalni moćnici, Vaši bivši i sadašnji prijatelji..

Brojni sporovi, pritisci, uvrede, kvarovi na video nadzoru moje kuće, upozorenje osoba iz obavještajnih službi i otvorene prijetnje o fizičkim napadima nekih Vaših prijatelja, poput uglednog intelektualca i velikog Srbina Veselina Gatala, neće me zastrašiti i omesti u nastojanjima da dam svoj doprinos izgradnji boljeg i pravednijeg društva. I ranije sam Vam rekao da ime našeg velikog zaštitnika bez potrebe ne treba da spominjete, tražite milost i pravdu. Stoga se i ja nadam i molim da će nam Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški Čudotvorac dati snage da prestanu svi besmisleni sukobi, napetosti i trvenja u našem gradu, i da će umjesto na međusobnu borbu odgovorni ljudi u ovom gradu energiju i resurse trošiti na rješavanja nagomilanih životnih pitanja većine stanovnika.

Vi kao vladika bi trebali dati primjer i biti predvodnik procesa pomirenja i bratimljenja umjesto što ste svojim neodgovornim istupima i napadima na predsjednika Srbije, gradonačelnika, predsjednika Skupštine, odbornike i druge neistomišljenike postajete generator svim problema i napetosti u Trebinju i Hercegovini. nadam se da će te se uskoro urazumiti, a moj poziv za javnu razmjenu mišljenja i stavova i dalje je otvoren. Vi kao vladika i domaćin birajte mjesto, vrijeme i medijsku kuću, ja Vam uvijek stojim na raspolaganju.