Rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje povratnika- bivših nosilaca stanarskog prava koji su nekad stanovali izvan područja od posebne državne skrbi, odnosno područja koje je neko vrijeme bilo izvan kontrole hrvatskih vlasti, istječe 31. kolovoza/avgusta.

povratnici stambeno zbrinjavanje

Za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje na navedenim područjima od posebne skrbi države Hrvatske nema utvrđenog krajnjeg roka- suština je novog obavještenja Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH.

Odluka hrvatske Vlada od 4. travnja (aprila ove godine omogućava stambeno zbrinjavanje povratnika, izbjeglica, prognanika, raseljenih osoba- bivših nosilaca stanarskog prava u stanovima u društvenom vlasništvu, koji se žele vratiti i trajno živjeti u Republici Hrvatskoj, bez obzira na to jesu li trenutno izvan Hrvatske ili u njoj, podsjeća se u spomenutom obavještenju. Uslov za stambeno zbrinjavanje je da osobe nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan na području Hrvatske ili na području država nastalih raspadom bivše SFRJ ili u drugim državama u kojima borave ili da te nekretnine nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. oktobra 1991., odnosno da nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca- navodi se takođe u obavještenju.

Stambeno zbrinjavanje bivših nosilaca stanarskog prava osiguravat će se u gradovima i opštinama Hrvatske gdje su te osobe do 1991. imale prijavljeno prebivalište, odnosno gdje su se koristile stanom u društvenom vlasništvu.

Ako to nije moguće, odgovarajuće stambeno zbrinjavanje biće osigurano na drugim područjima Hrvatske, ovisno i u skladu s raspoloživošću useljivog stambenog prostora- objavila je Vlada RH.