Nakon Vidovdanske akademije koja ove godine nije održana na Hercegovačkoj Gračanici gradska vlast u Trebinju, bez ikakvog razloga, ne želi finansirati ni tradicionalno veče elektro-pop muzike, navode u izjavi za TrebinjeLive predstavnici Omladinske organizacije „Hertz fest“.

hertz logo web

U više navrata su se obraćali gradskim vlastima, ali od njih ni glasa, isto kao da ne žele čuti volju građana. Kod gradonačelnika, kažu oni, nisu mogli ući, a načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Trebinja, Svjetlana Vuletić, prema njihovim riječima, nije mogla uskladiti svoje izjave. Prilikom prve posjete je istakla da je sastanak Savjeta za kulturu naredni dan, a nakon par dana rekla im da ne zna da li je održan, odnosno kada će se održati.

Iako su jedina omladinska organizacija na prostoru Hercegovine i Romanije koja je prošla na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture, gradska vlast u Trebinju nije prepoznala ovu manifestaciju pa bi građani i gosti, ako bi se kojim slučajem oslonili na „kulturne radnike“ u Trebinju, ostali bez veoma značajnog festivala.

Festival, koji je sedam puta održavan, imao je brojne sponzore, a pokrovitelj je bila Opština Trebinje, tj. Grad Trebinje. Međutim, iako je sam gradonačelnik Slavko Vučurević, prilikom jedne od konferencija za novinare, rekao da se nijedna manifestacija neće ugasiti, u Trebinju je ovo već druga koja se neće finansirati iz gradskog budžeta. Predstavnici organizacije tvrde da ne vide razlog zbog čega nisu na spisku za manifestacija ovog ljeta. „Nakon osam godina rada, truda i živaca koje ne žalimo, ćušnuti smo na marginu bez ikakvog obrazloženja, a ne znamo ni od koga“, ističe Aljoša Ilić iz „Hertz fest“ organizacije.

„I prije je bilo problema, ali smo uvijek imali kontakt sa Opštinom, dok ga sada uopšte nema“, kaže Ilić i dodaje da je festival bio uvršten u Trebinjske ljetne svečanosti. „Ove godine smo, kao i prethodnih, dostavili gradskoj upravi prijedlog budžeta, ali nismo mogli doći do gradonačelnika na razgovor“, kaže on i dodaje da im je rečeno da se sa gradonačelnikom ne razgovara o tim stvarima, već sa Odjeljenjem za privredu, te da se odluka donosi na Savjetu za kulturu. „Gospođa Vuletić nam nikada ništa konkretno nije rekla. Nije znala ni objasniti zbog čega nema Festivala na listi kulturnih manifestacija u gradu“.

Vuletićku su pitali i da li će dobiti odgovore, jer su prethodno sve dostavili kako to nalaže Zakon, a ona je odgovorila: „NE, morate se više interesovati“, ističe naš sagovornik. Na kraju im je, kako kaže Aljoša, rekla da ostave broj telefona, ali se nikada ni ona ni niko iz Odjeljenja nije javio.

„Da su nam samo odgovorili i rekli da para nema, mi bi to shvatili, ali nažalost nisu se udostojili da nas obavijeste, pismeno ili usmeno, zbog čega se festival ne može organizovati“, kaže on i poručuje da će ovogodišnji festival finansirati Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS i da će ga, iz inata prema trebinjskoj vlasti, održati u gradu na Trebišnjici.

U okviru „Hertz festivala“ u Trebinju su do sada gostovale razne grupe iz regiona, a kao najupečatljivija imena su: „Darkvud dab“, „Obojeni program“, „Zoster“, „S.A.R.S.“, „357“, „Ateist Rep“... A posebnu zahvalnost upućuju J.U. "Studentski centar" Trebinje.

Danas smo posjetili i nadležno Odjeljenje u gradskoj upravi, ali je načelnik Odjeljenja Svjetlana Vuletić na odmoru, pa, kako kažu prisutni radnici, niko ne smije davati izjave.