Uložena žalba Višem privrednom sudu u slučaju Alijagić

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 05. 08. 2013. - 12:35h

Pravobranilaštvo Republike Srpske uložilo je žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci na rješenje Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija raniji prigovor Pravobranilaštva da presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića, bude tretiran kao unutrašnji dug, rekao je Srni pravobranilac Srpske Slobodan Radulj.

Trebinje-braca Alijagic

„Radi se o tome da Sud nije uvažio jednu specifičnost Zakona o unutrašnjem dugu koji je rekao da sve presude, sva sudska i vansudska poravnanja koja se tiču materijalne i nematerijalne štete koja je nastala od 19. maja 1992. do 19. juna 1996. godine predstavlja unutrašnji dug koji se realizuje izdavanjem obveznica“, istakao je Radulj.

On je naglasio da presuda u slučaju „Alijagići“ spada u taj domen, ali da očigledno postoji previd prvostepenog suda jer je u pitanju leks specijalis zakon, a sud je primijenio opšti zakon o izvršenju sudskih obaveza.

„Očekujemo da će možda, čak i sam sudija, da uvidi svoju grešku, a u svakom slučaju vjerujemo da će sudije u Višem privrednom sudu uvažiti našu žalbu“, rekao je Radulj i dodao da odgovor Višeg privrednog suda očekuje u četvrtak, 8. avgusta.

Račune opštine Trebinje ponovo su blokirala braća Salih i Muamer Alijagić, jer su nakon afere srebrnih elektroda na naplatu došle stare mašine procijenjene na oko 305.000 KM.

Blokada računa uslijedila je zbog rješenja Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske, Odsjek Trebinje, da ranije presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

Ministarstvo finansija Republike Srpske ocijenilo je apsurdnom odluku suda da odbije prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske u predmetu Alijagić, jer se u skoro svim postupcima u vezi sa ratnom odštetom primjenjuje Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske kao leks specijalis.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja