Prema najnovijim podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, stabilnost Dubrovnika kao atraktivnog i uspješnog turističkog odredišta potvrđena je i pozitivnim ostvarenjima turističkog prometa u srpnju (julu) kada je u gradu boravilo ukupno 130.968 gostiju ili 8 posto više nego u istom mjesecu 2012. godine.

plaza Banje dubrovnik

Od početka do kraja jula turisti su u Dubrovniku ostvarili čak 563.226 noćenja ili 7 posto više nego lani. Direktorica TZ grada Dubrovnika Romana Vlašić kaže kako su "u svim obilicima smještaja u julu ostvarenja povećanja noćenja, osim u hotelima u kojima se bilježi manji pad od 4 posto, dok je privatni smještaj zabilježio čak 27 posto više noćenja!".

Top- listu emitivnog tržišta odnosno država ih kojih dolaze turisti na jug Hrvatske već tradicionalno predvode gosti iz Velike Britanije s 13,9 odsto udjela u ukupnom broju dolazaka i 19,2 odsto udjela u noćenjima što znači da je svaki sedmi gost došao iz zemlje njenog veličanstva te ostvario svako peto noćenje. Slijede gosti iz Francuske te Njemačke, Hrvatske, SAD, Norveške, Švedske i Finske. Deveto mjesto "drže" Australci kojih je i ove godina ponovno više nego prethodne: od početka 2013. u Dubrovniku ih je boravilo 16.873 ili 24 odsto više, a ostvarili su 20 odsto ili ukupno 50.822 noćenja. No, tržište Rusije i Španjolske ove godine bilježe pad učinka te je ruskih gostiju za 20, a španjolskih za 15 odsto manje.

Od početka godine do kraja jula Dubrovnik bilježi i 12 odsto više dolazaka turista: dolazak ukupno 416.814 gostiju koji su ostvarili 1,519.243 noćenja što je za 9 odsto više nego lani u istom periodu.

Na kraju iz TZ grada naglašavaju da je početko avgusta u gradu nešto više od 19.000 ili 7 odsto gostiju više nego početkom kolovoza prošle godine. No, iza tako dobrih rezultata kriju se i neke tipično hrvatske priče: turistilčka destinacija koja je prvenstveno top- hotelsko odredište koje između ostalog ima hotela s pet zvjezdica (ili de luxe- po staroj klasifikaciji) kao cijela Hrvatska zajedno iskazuje manji broj gostiju a povećanje onih u privatnom smještaju gdje su cijene osjetno manje. To govori i o tome da su i cijene u aktualnom trenutku recesije "malo napuhane" ! To što ih je više za četvrtinu u privatnom smještaju treba gledati u kontekstu podatka da su inspekcije pojačale kontrole te da su kazne postale drakonske i stoga svi prijavljuju svakog gosta te i to daje dojam o povećanju. Naime, gostiju jest više ali ipak ne za 25 odsto kako to kaže statistika prema kojoj svi jedemo sarmu, iako život kaže da netko jede meso a neko uvijek samo kupus.