Kancelarija NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija demantovala je danas navode objavljene na "BN televiziji", koje su iznijeli novinar Nebojša Vukanović i preduzetnik Salih Alijagić iz Trebinja u vezi sa eparhijskom imovinom.

vladika grigorije

Iz Eparhije ističu da su u prilogu "sročene i prikazane optužbe u najgorem maniru staljinističke ili Gebelsove propagandne mašinerije", te da je izneseno niz jezivih, ali i providnih laži, na koje u interesu javnosti moraju reagovati.

"Kuća koju gospodin Alijagić proglašava 'ukradenom' od strane Eparhije, do dogovora i sklapanja ugovora sa njim samim, nije bila u posjedu Eparhije, niti ju je Eparhija ikada koristila. Navedenu kuću su u toku i poslije rata koristile srpske izbjeglice prema dogovoru sa vlasnikom Salihom Alijagićem", navode u Eparhiji.

Ugovor o poklonu, koji je prikazao novinar Vukanović na "BN televiziji", ni u kom slučaju se ne odnosi na kuću koja je predmet dijaloga u televizijskom prilogu, tvrde u Eparhiji i dodaju da se ugovor koji je prikazan u inkriminisanom prilogu, odnosi na Hotel "Platani" koji su svojevremeno Eparhiji otuđile komunističke
vlasti.

U saopštenju se pojašnjava da je Skupština opštine /SO/ Trebinje 1996. godine, u vrijeme episkopa Atanasija, putem instituta poklona, jednoglasno vratila dio imovine Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

U tekstu se ističe da je daleko od istine da je Božidar Vučurević nešto poklonio vladiki Grigoriju, a pogotovo ne kuću Saliha Alijagića koja je upisana u gruntu Katastarske opštine Trebinje na parceli k.č. 1829, a u prilogu gospodin Vukanović pokazuje izvadak k.č. 2579 koji se odnosi na današnji Hotel "Platani".

"Kuća prikazana na snimku procijenjena je na vrijednost od 397.414 KM, približno procijenjenoj vrijednosti prostora u Dubrovniku 394.153 KM. I laički gledano, ovaj Ugovor je korektan za obje strane, s tim što Eparhija ostaje vlasnik poslovnog prostora od 45 metara kvadratnih u Dubrovniku i vraća posjed tog prostora nakon isteka Ugovora. Suluda konstrukcija o najmu od 12.000 evra mjesečno za prostor od 45 kvadrata zalazi u domen fantastike, pogotovo prije 10 godina, koliko je već proteklo od potpisivanja Ugovora", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Nebojša Vukanović nije upoznao javnost o istini o hipotekarnim kreditima čiji je korisnik ekonomat Eparhije.

"Iz pokazanog z.k. izvatka vidi da se skoro sve hipoteke odnose na objekte Hotela `Platani` /k.č. 2579, k.č. 2561/1 i k.č. 2562/1/, a da je na kući prikazanoj u prilogu `BN televizije` uknjižena hipoteka 17. oktobra 2011. na iznos od 350.000 KM i rješenje broj 21.47/714-468/13 od 12. juna 2013. godine kojim je skinuta, a kredit otplaćen", navodi se u saopštenju.

Dakle, dodaju iz Eparhije, kuća prikazana na snimku u vlasništvu Eparhije trenutno nije ni pod kakvim teretom i hipotekom.

Krediti koje je podigao ekonomat Eparhije, navodi se u saopštenju, suprotno Vukanovićevim i Alijagićevim navodima, poslužili su za obnovu i stavljanje u funkciju ruiniranih objekata današnjeg hotela "Platani", u kome svoju egzistenciju radom ostvaruje 50 zaposlenih i kreditne obaveze se redovno izmiruju.

"Više nas ne iznenađuju laži novinara Vukanovića, ali nas razočarava stav gospodina Alijagića i neistine koje je iznio u ovom prilogu. Iz poštovanja prema gospodinu Alijagiću nismo do sada htjeli navesti kako je on svojevremeno nudio predsjedniku Dodiku novac u zamjenu za `poseban tretman` pri odlučivanju o isplati obeštećenja za njegovu u ratu uništenu imovinu, što je predsjednik s rezignacijom odbio", kaže se u saopštenju.

Eparhija navodi da će novinara Vukanovića tužiti zbog izrečenih laži.

U razgovoru sa Vukanovićem, Alijagić je naveo da je Eparhija od njega ukrala kuću u Trebinju, a kasnije mu zauzvrat na korišćenje na 80 godina dala poslovni prostor u Dubrovniku. U razgovoru je navedeno i da je na kući u Trebinju uknjižena hipoteka od oko šest miliona maraka.

Eparhija je novinarima u prilogu saopštenja dostavila i ugovor između eparhije i Alijagića i procjenu vrijednosti kuće i poslovnog prostora u Trebinju i kuće u Dubrovniku, ZK izvadak rješenja o skidanju hipoteke sa kuće u Trebinju.