Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić apelovao je danas na poslodavce da omoguće pauze radnicima koji rade na otvorenom ili da preraspodijele radno vrijeme kako bi se radnici zaštitili u najtoplijem dijelu dana.

apel poslodavcima zastite radnika od vrucina

"Savjetujemo građanima da budu posebno oprezni pri izlazku iz klimatizovanih prostorija na spoljnu temperaturu, pogotovo iz automobila, jer nagla promjena temperature može izazvati teške posljedice za organizam", rekao je Stanić.

Savjete su uputili i iz Doma zdravlja Banjaluka, posebno da se građani ne izlažu direktno suncu, da piju što više tečnosti, a da hronični bolesnici u najtoplijem dijelu dana uopšte ne izlaze iz domova.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi posljednjih nekoliko dana broj pacijenata je znatno povećan, a u Službi hitne medicinske pomoći tokom noći pomoć je zatražilo više od 100 pacijenata.

Doktor Nevena Todorović rekla je da se najviše pacijenata javlja na pedijatriju i u Službu hitne pomoći, dok je izuzetno velik porast pacijenata sa hroničnim oboljenjima.