Dodik otvara put preko prevoja Čemerno

Izvor: SRNA Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 04. 08. 2013. - 20:11h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će pustiti u saobraćaj novoizgrađenu trasu puta preko prevoja Čemerno, koja se ocjenjuje kao istorijski projekat koji će predstavljati najkraću saobraćajnu vezu Srbije sa crnogorskim primorjem, saznaje Srna.

milorad dodik

Vlada Srpske izdvojila je 72 miliona KM za gradnju ove dionice, čija je dužina oko devet kilometara, pa će putna komunukacija preko Čemerna biti skraćena za oko pet kilometra.

U okviru graditeljskog poduhvata, koji je počeo u septembru 2008. godine, urađen je najduži tunel u BiH, dug 2.109 metara, kraći tunel, nekoliko malih mostova, te vijadukt, dužine 409 metara i visine oko 40 metara.

Riječ je o važnom projektu za okolne opštine i region u cjelini, a prije svega za Hercegovinu, koja je zbog nedostatka saobraćajne infrastrukture dugo bila u izolaciji. Realizacijom ovog projekta trajno će biti riješen i problem klizišta.

Tokom radova na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko prevoja Čemerno odvijao se privremenom obilaznicom.

U toku radova, zbog veoma kompleksnog terena i nepovoljne geologije, premještana su čitava brda, napravljeni novi potporni zidovi. Na pojedinim mjestima pravljeni su zasjeci i kosine do pet metara više nego što je predviđeno, da se ne bi obrušavao materijal i da bi se osigurala trasa.

Radovi na novoj trasi puta trebali su biti završeni u novembru 2011. godine, ali su prolongirani zbog složenog geološkog sastava zemljišta, pojave klizišta i uticaja podzemnih voda.

Finansijska konstrukcija je uvećana za 15 miliona KM i ide na teret izvođača radova firme „Integral inženjering“, koji je obavezan da u naredne dvije godine da garancije za put.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja