Završetak radovova na prevoju Čemerno i puštanje u saobraćaj ove dionice magistralnog puta Foča – Gacko zvanično će biti obilježeno u ponedjeljak, 5. avgusta, rečeno je Srni u Javnom preduzeću "Putevi Republike Srpske".

cemerno otvaranje puta

Riječ je o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji predstavlja najkraću putnu dionicu između sjevernog i južnog dijela Srpske, kao puta iz ovog dijela Republike Srpske prema Srbiji, a u koji je iz Razvojnog programa Republike Srpske uloženo 71.846.761 KM.

Portparol "Puteva Republike Srpske" Natalija Kostrešević rekla je Srni da je trasa kojom se do sada vozilo zbog klizišta imala i zabranu saobraćanja za teška teretna vozila i autobuse.

"U ponedjeljak ćemo ozvaničiti završetak projekta trajnog rješavanja klizišta Čemerno i ovu dionicu magistralnog puta Gacko - Foča, dugu više od deset kilometara, zvanično pustiti u saobraćaj", rekla je Kostreševićeva.

Dionica preko prevoja Čemerno sastoji se iz asfaltiranog dijela puta u dužini od 8,9 kilometara, tunela Čemerno koji je sa svojih 2.119 metara dužine najduži u Srpskoj i drugi po dužini u BiH, tunela Surdup u dužini od 196 metara, te četiri mosta-vijadukta postavljenih na stubovima visine i do 50 metara.

Visinska razlika između početne i završne tačke izgradnje ove dionice iznosi 314 metara, a ukupna dužina izgrađenih armirano-betonskih potpornih zidova različitih visina je 1.605 metara.

Investitor za projekat trajnog rješenja klizišta Čemerno na magistralnom putu Gacko - Foča bilo je Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske", a glavni projektant Urbanistički zavod Republike Srpske.

Radovi na ovoj dionici počeli su u septembru 2008. godine, izvođač radova bilo je preduzeće "Integral inženjering" iz Laktaša, dok je stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova radio Institut za građevinarstvo "IG" Banjaluka.

Svečanosti završetka projekta i puštanja u saobraćaj prevoja Čemerno prisustvovaće najviši zvaničnici Republike Srpske.

Početak svečanosti predviđen je u 15.00 časova.