Jedan od najpoznatijih gostiju filmskog festivala u Herceg Novom je Argentinac Ruben Guzman, predsjednik ovogodišnjeg žirija za dokumentarni film.

ruben gusman i vladimir perovic

Njega je novinarima, danas u Igalu, predstavio Vladimir Perović, selektor ovogodišnjeg festivala za ovaj segment ove manifestacije. Pored Guzmana o nagradama će odlučivati Novljanin Ivan Salatić i Beograđanin Ivica Vidanović.

Selektor Vladimir Perović je prvo predstavio festival za koji je zadužen. „Što se samog izbora tiče to je bio jednogodišnji rad. Pogledano ili praćeno je oko 1800 dokumentarnih filmova iz svih krajeva svijeta, da bi u završnoj fazi to smanjili na 37 filmova koje je radilo 40 autora“, rekao je Perović  i dodao da je osnovni kriterijum bio filmski kvalitet.

Predsjednik žirija, Ruben Guzman, stigao je iz Argentine i sam je platio kartu do Evrope, rekao je Perović i dodao da je tom činjenicom Crna Gora jako počastvovana. „Tu je i Dejvid Vajt koji je stigao sa Novog Zelanda, i to pokazuje da Herceg Novi nije beznačajna tačka".

U svojoj priči za TrebinjeLive Ruben Guzman nam kaže da je univerzitetski profesor i kustos umjetnosti novih medija, programer i medijski urednik. „Moje interesovanje se kreće u rasponu od fotografije do umjetnosti novih medija“, kaže Guzman i dodaje da su njegovi filmovi prikazivani na brojnim pojedinačnim i grupnim izložbama i festivalima. „Kraj u kojem živim nalazi se u prirodnoj sredini i to daleko od Buenos Airesa. Tamo sam osnovao svoj festival i po tome postao prepoznatljiv u svijetu. Moji ljudi i moji likovi su nekakvi univerzalni znakovi pod kapom nebeskom“, kaže on i dodaje da mu je želja bila posjetiti Boku i Crnu Goru. „Drago mi je što na festivalu možemo da vidimo djela koja proširuju vidike. Posebno mi je drago što se na ovakvom jednom festivalu našao jedan veliki broj zemalja-što nije beznačajno. Oni ovdje, u Herceg Novom, su dobri ali vjerujem da se može još bolje i tom cilju treba stremiti“ zaključio je Guzman.

Podsjećamo, Ruben Guzman je sarađivao sa filmskim stvaraocima, Majklom Milsom i Gajem Madinom kao i sa kanalima Bi-bi-si i Diskaveri. Njegovi najpoznatiji dokumentarci su: „Civilizacija“ - u Tuluzu 2013. nagrada „TLT“ za najbolji dokumentarac, „Nebeska pastirica,“ „Nagomilavanje“, „Grad slijepih alhemičara“...

U direkciju ovogodišnjeg festivala kažu nam da se njihov cijenjeni gost raspitivao za veze do Dubrovnika i Trebinja kako bi obišao i ta dva grada i, kako saznajemo, vjerovatno će to i učiniti dok u Herceg Novom traje filmski festival.