Pravobranilaštvo Republike Srpske uložiće žalbu na rješenje Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija prigovor Pravobranilaštva da ranije presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića, bude tretiran kao unutrašnji dug, rekao je pravobranilac Srpske Slobodan Radulj, prenose agencije.

pravobranilastvo rs ulaze zalbu u slucaju alijagic

- Sve što se desilo u ratu je unutrašnji dug i ako porodice poginulih boraca i ratni-vojni invalidi imaju pravo na obveznice za obeštećenje isto važi i za Alijagiće. Nije jasno zašto se i kako radi u “slučaju Alijagića” - kaže Radulj i ocjenjuje da je riječ o “igrankama van pravosuđa i van pravde”.

Iako će Pravobranilaštvo uložiti novi prigovor Višem privrednom sudu u Banjaluci već u ponedjeljak, 5. avgusta, Radulj kaže da to neće odgoditi izvršenje.

Prema njegovim riječima, apsurd u slučaju “Alijagića” jeste i to “da imate presudu kojom niste zadovoljni i idete na Ustavni sud BiH, a, istovremeno, tražite izvršenje te presude kojom niste zadovoljni”.

- Kada je 2005. godine donesena presuda Vrhovnog suda Republike Srpske izmiren je sav dug u vrijednosti 1,7 miliona KM prema Alijagićima, ali je onda na već izvršenu presudu uložena apelacija Ustavnom sudu BiH koji je u ulozi četvrtostepenog organa donio odluku da se prizna neka ranija presuda koja je poništena i to u nekom iznosu od oko šest miliona KM - podsjetio je Radulj.

On kaže da se zna da je u “slučaju Alijagića”, kod donošenja svih sudskih odluka bilo i intervencija međunarodne zajednice, a da se sam Alijagić ne libi da kaže da će debelo koštati Republiku Srpsku i da će naplatiti svu moguću štetu.

- Iza toga stoji neki međunarodni faktor i mi imamo takve informacije od početka. Nije riječ samo o normalnoj parnici koja bi trebalo da bude kao svaka druga. Činjenično-pravno parnica nije ništa posebno komplikovana ako bi se radilo samo po zakonu i poštovali zakoni Republike Srpske i BiH - smatra Radulj.

Račune opštine Trebinje ponovo su blokirala braća Salih i Muamer Alijagić jer su nakon afere srebrnih elektroda na naplatu došle stare mašine procijenjene na oko 305.000 KM.

Blokada računa uslijedila je zbog rješenja Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske, Odsjek Trebinje da ranije presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

Ministarstvo finansija Republike Srpske ocijenilo je apsurdnom odluku suda da odbije prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske u predmetu Alijagić, jer se u skoro svim postupcima u vezi sa ratnom odštetom primjenjuje Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske kao leks specijalis.