Svečanim otvaranjem i veličanstvenim vatrometom na Kanli kuli je počeo 27. hercegnovski filmski festival, koji od prije par godina nosi naziv „Montenegro film festival“.

otvaranje filmskog festivala u herceg novom

Do 7. avgusta biće prikazano 82 filma. U prisustvu brojnih zvanica koje su predvodili Ministar kulture CG Branislav Mićunović i gradonačelnik Dejan Mandić, umjesto klasičnog otvaranja voditelj Danilo Čelebić je pročitao poruku dvostrukog oskarovca Branka Lustiga koji zbog bolesti, iz Zagreba, nije mogao stići u Herceg Novi. „Uvjeren sam da ovaj festival predstavlja učinkoviti momenat u plemenitoj misiji širenja filmske umjetnosti, te da će poslije gledanja filmova vaše selekcije, gledaoci biti mudriji, snažniji, a samim tim i bolji ljudi“, naveo je Lustig i dodao da izražava poštovanje i podršku organizatoru .

Filmski festival na Kanli kuli, gdje se održava glavno takmičenje, otvorio je „Falsifikator“, film Gorana Markovića.

Marković je kazao da je na Kanli kuli doživio ponovo festival Filmske režije iz 1987. godine, koji je osnovao Novljanin, pokojni Milan Žmukić, na kome je osvojio svoju prvu nagradu. „I ove godine atmosfera je predivna, puno gledalište, reakcije na film odlične.  Zahvaljujući projekciji ovog filma na hercegnovskoj Kanli kuli, čini mi se da smo ponovo zavoljeli film“ - kazao je Marković. On je objasnio da je, nakon što je dobio narudžu od Gete Instituta da napravi nešto na temu pada, razmišljao koji je pad za njega najznačajniji i sjetio se zajedničke zemlje Jugoslavije. „Osnovno pitanje je bilo kada je taj pad počeo. To se desilo ranih sedamdesetih godina kada su ustaške bombe u beograskom bioskupu najavile kasnija rastakanja i posrtanja do nestanka“, kazao je on.

hercegnovski filmski festival

Tihomir Stanić je rekao da je film sniman u selu gdje je i rođen.

Mladi glumci, Dušan Plavšić i Mihajlo Stanić, bili su zadovoljni što su u filmu „Falsifikator“ sarađivali sa velikim imenima, kakva su Goran Marković i Tihomir Stanić.

Na trgu Belavista, gdje se prikazuju dokumentarni filmovi, bio je film “Valter“, reditelja Andreja Aćina, posvećen Bati Živojinoviću.

Večeras su na Kanli kuli projekcije filmova „Ljudožder i vegetarijanac“ Branka Šmita i „Prošlost“ Ašgara Farhadija. Na tvrđavi „Forte Mare“ ide film „Samo Bog oprašta“, dok će u amfiteatru HNP biti prikazani filmovi studenata FDU iz Beograda, a na Belavisti „Sjećanje poruka“.