Crkveni odbor hrama Svetog proroka Ilije u u selu Mesari - Trebinje, danas je saopštio da su, početkom mjeseca jula, počeli građevinski radovi na obnovi pravoslavnog hrama Svetog proroka Ilije u Mesarima - Trebinje.

crkva svetog ilije selo mesari

U saopštenju koje je dostavljeno medijima, navodi se da su radovi počeli nakon što su krajem februara mjeseca ove godine dobili glavni arhitetonski projekat koji je uradio Republički Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-Banja Luka. Dodaje se da je projekat urađen za spomenik koji je 2008. godine proglašen za Nacionalni spomenik BiH, a na osnovu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i ranijeg statusa prethodne zaštite koje ovo dobro uživa od strane ovog gore navedenog Zavoda od 1999. godine.

"Građevinski radovi su rezultat napornog rada i aktivnositi ovog odbora na zaštiti ovog svetog Hrama koji su počele u aprilu 2011. g, podnošenjem zahtjeva za izradu projektne dokumentacije preko tada opštinskog Odjeljenja za prostorno pređenje Trebinje prema Ministarstvu prostornog uređenje, građevinarstva i Ekologije RS- Banja Luka, koje nadležno za sprovođenje odluka pomenute komisije na području RS, a na osnovu Zakona o sprovođenju odluka ove komisije formirane Aneksom 8 Dejtonskog Sporazuma", ističe se u saopštenju  dodaje:

"Nakon toga je uslijedio dopis ovog Zavoda iz decembra 2011.g. u kome nas oni obavještavaju da će uraditi navedeni projekat besplatno, a koji je već urađen kako je gore navedeno.Takođe su odlukom resornog ministarstva odobrena sredstava za izradu pomenutog projekta u iznosu 20.000,00 KM u januaru 2012.g. Nakon toga smo 07.03. ove godine uputili zahtjev za prenamjenu ovih sredstava u sredstva za obnovu ovog hrama, nakon čega je uslijedilo usmeno odobrenje za prenamjenu istih od ovog ministarstva da možemo ova sredstva koristiti za obnovu istog. Zatim smo dana 04.04. ove godine putem ovog odjeljenja uputili resornom ministarstvu zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje i rehabilitaciju ovog kulturnog dobra. Nakon čega je stigao odgovor ovog ministarstva da upotpunimo svoj zahtjev što smo mi i učinili tj. traženo nam je da dostavimo dokaze o vlasništvu na objektu kao i da ovaj zavod obnovi veliku licencu koju je izgubio i izvrši reviziju ovog projekta te dostavi izvještaj o kontroli projekta od nezavisne kontrolne institucije (oba dokumenta u tri primjerka) što je isti i uradio te očekujemo da početkom iduće sedmice upotpunimo isti nakon povratka službenika ovog ministarstva sa godišnjeg odmora uz uplatu administrativne takse. Nakon svega ovoga očekujemo u skorom periodu dobijanje ovog odobrenja i potvrdu već odabranog nadzornog organa imenovanog i finansiranog od ovog odjeljenja.

U saopštenju se navodi i obavještenje za vjerni narod: "Obavještavamo vjerni narod, a posebno sve mještane koji žive ili potiču iz sela: Mesari, Kovačina i Žulja koji su ukopnici u groblju pored ovog hrama, da će se za slavu ovog hrama služiti Sveta liturgija sa lomljenjem Slavskog kolača i narodnim veseljem dana 02.08. 2013. godine sa početkom u 10 i 30 časova. Ovim putem molimo i tražimo od svih ukopnika koji nisu uplatilili naknadu za održavanje groblja u prošloj i ovoj godini da istu uplate u što kraćem roku u iznosu od 30.00 KM na žiro-račun broj:5517002204139361 kod UNICREDIT BANKE A.D. BANJA LUKA -FILIJALA TREBINJE".

Ovim putem molimo sve dobrotvore da pomognu obnovu ovog svetog hrama kroz uplatu dobrovljnnih priloga na žiro-račun te kupvinom potrebnog građevinskog materijala ili na neki drugi način, a da bi isti obnovili u što kraćem roku spasavajući ga od daljnjeg propadanja. Ovo sve radimo uz veliku podršku tadašnje, a i sadašnje Opštinske tj. Gradske administracije, od početka projekta jer smatramo da ovaj spomenik kulture doprinosi sveopštoj dobrobiti ovoga Grada kroz razvoj turizma s ciljem boljeg života svih nas na ovom području.

U julu prošle godine, stručna ekipa  zavoda na čelu sa gospođom Milijanom Okilj-Načelnicom Odjeljenja za kulturno i istorijsko naslijeđe ovog Zavoda, posjetila je navedeni lokalitet i vidjela trenutno, lošu odnosno katastrofalnu situaciju na lokaciji ovog objekta s ciljem izrade pomenutog projekta.

U narednom periodu slijedi traženje dodatnih nedostajućih sredstava za obnovu ovog Svetog Hrama koji je već upućen prema resornom ministarstvu u okviru zahtjeva za odobrenje za obnovu istog kao i traženje finansijskih sredstava od drugih državnih organa te drugih pravnih i fizčkih lica s ciljem dobijanja sredstava za obnovu pomenutog objekta čija predračunska vrijednost, prema navedenom projektu, iznosi oko 54.000,00KM što znači da nam nedostaje oko 30.000,00 KM za obnovu istogobjekta.

Ovim putem upućujemo zahvalnost svima onima koji su na bilo koji način pomogli i dali podršku i, takođe, se unaprijed zahvaljujemo svima onima koji će tek pomoći i podržati obnovu ovog našeg Svetog hrama na razne načine svojim dobrovljnim prilozima kao veoma vrijednog spomenika kulture koji i danas živi punim svojim duhovnim životom i ima veoma veliki značaj ne samo za naš kraj već i za na Grad, regiju, RS i BiH.

U IME CRKVENOG ODBORA PRI HRAMU SVETOG PROROKA ILIJE U MESARIMA-TREBINJE SAOPŠTENJE ZA
JAVNOST SAČINIO ČLAN OVOG ODBORA NEBOJŠA D.KOLAK