Svečano je sinoć bilo u porodici Slavka Tešovića na Toploj u Herceg Novom, gdje su članovi ove porodice, njihovi prijatelji i studenti građevinskog fakulteta iz Podgorice i Herceg Novog, došli da isprate šampionsku ekipu Građevinskog fakulteta na Evropsko inženjersko prvenstvo /EBEC/ u Varšavi.

ekipa za varsavu

Ekipa ovog fakulteta, u sastavu Ivana Tešović (23) iz Herceg Novog, Bojan Bošković (23 ) iz Berana, Nikola Zejak (23) iz Bijelog Polja i Pavle Knežević (19), pošla je jutros preko Čilipa i Frankfurta za Varšavu gdje će se od 2. do 10. avgusta nadmetati sa vršnjacima iz cijele Evrope za što bolji plasman na kontinentalnom prvenstvu inženjera.

Da bi dobili vizu da se nađu u glavnom gradu Poljske, Ivana Tešović i njeni drugari briljirali su na takmičenju prvo u martu na svom fakultetu u Podgorici, pa zatim i u aprilu na prvenstvu Balkana u Sofiji gdje su prvim mjestom obezbijedili put za Evropsko prvenstvo.

Skromni kao i uvijek, ovi mladi ljudi kažu da im rezultat nije u prvom planu već druženje i izazov da vide koliko oni iz Crne Gore mogu da postignu prvo u regionu, pa onda i šire. Sva tri mladića koja su stigli iz Berana i koji su gosti Ivane i njenih roditelja, kažu da je ona kapiten i da je ona sastavila ekipu pobjedničkog duha.

Ivana ističe za TrebinjeLive da se nisu ništa posebno spremali, te da putovanje podrazumijeva i aktivnosti koje nisu vezane za takmičenje, već za dobar provod. Ona dodaje da je „pobjednička“ ekipa  formirana sasvim slučajno. „Dobili smo zadatak da jedno obično jaje bezbjedno spustimo sa 225 cm na tlo. Uz dobijeni materijal naša konstrukcija, odnosno ideja, je bila najbolja i mi smo bili pobjednici u Crnoj Gori. Kao državni prvaci krajem aprila otputovali smo u Sofiju na Balkansko prvenstvo. U Sofiji smo dobili novi zadatak i tu smo bili prvi i kao pobjednici tog takmičenja sada idemo na Evropsko inženjersko takmičenje“, kaže Ivana uz zahvalnost dekanu Milošu Kneževiću i Univerzitetu Crne Gore. „Potrudićemo se da dobrim rezultatom i reprezentovanjem svog fakulteta opravdamo njihovo povjerenje. I ovoga puta vjerujem u timski rad“, kaže ova mlada Novljanka.

slavlje na toploj

Član ekipe, Bojan Bošković, ističe da je u početku bilo malo nevjerice, ali su uslijedili dobri rezultati. On dodaje da se nada da će uspješno predstaviti Crnu Goru, i napominje da pobjednik iz Varšave ide na Svjetsko prvenstvo koje će se na jesen održati u Kanadi.

I Nikola Zejak i Pavle Knežević ne kriju zadovoljstvo samim učešćem na Evropskom inženjerskom prvenstvu. Oni kažu, da pored Studentske organizacije, očekuju i pomoć od Vlade Crne Gore.

Novinari portala TrebinjeLive, koji su sinoć čestitali Ivani i njenim kolegama, još jednom žele puno uspjeha u Varšavi i vize za Kanadu.