U odnosu na 2012. godinu oko 50 odsto više opština u Republici Srpskoj ove godine će finansirati treći pokušaj vantjelesne oplodnje bračnim parovima koji imaju problem steriliteta, potvrdila je ministar porodice, omladine i sporta Srpske Nada Tešanović.

beba vantjelesna oplodnja rs

Ona je istakla da su opštine Bileća, Zvornik, Kalinovik, Mrkonjić Grad i Foča u svojim budžetima planirale posebnu poziciju za ove namjene, dok će 24 ostale opštine finansiranje vantjelesne oplodnje vršiti sa drugih pozicija u budžetu.

Tešanovićeva je navela da prva dva pokušaja vantjelesne oplodnje finansira Republika Srpska, a da treći pokušaj treba da preuzme lokalna zajednica, pišu "Nezavisne novine".

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopšteno je da u potpunosti finansiraju dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama od 41. do navršene 42. godine 50 odsto.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da ova lokalna zajednica već treću godinu izdvaja sredstva za treći pokušaj vantjelesne oplodnje i da će to biti jedan od prioriteta u narednom periodu.

Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja Snježana Misita pozdravila je nastojanja opština da se uključe u finansiranje vantjelesne oplodnje, navodeći da jedan pokušaj košta oko 5.500 KM, što većina ljudi u Srpskoj može obezbijediti samo kreditom.